sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Naisten aakkoset: K




Naisten aakkoset jatkuu kamarissani kirjaimella K, ja kylläpäs tämä K onkin mukava Kirjain, sekä Katjan että Kamarin että Kirjojen että Kirjoittamisen että Kodin että Kauneuden että Kukkien että Kynttilöiden että Kohtuullisuudenkin... Mutta niin, kuten Kaikki tietenkin jo tietävätkin, ihan mitä vaan sanoja tässä Tarukirjan Margitin matkaanlaittamassa haasteessa ei suinkaan etsitä, vaan tarkoituksena on nostaa esille naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella, eikä Kamarin Katjaa nyt lasketa ;) Niin että asiaan.




- Kirjahyllyni aarteita: Katri Valan Kootut runot -


1. Kuka on suosikkikirjailijasi?


Katri Vala. Tietenkin ♥ Tulenkantajarunoilijattaren runoissa hehkuu elämän jano ja hurma, mutta hän oli myös muun muassa pasifismin ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolestapuhuja. Katrin ihanat runot ovat elämästä täyteläisiä, värien ja juovuttavien tuoksujen kyllästämiä, niissä on sellaista ilmaisun ainutlaatuisuutta jota hengitän kuin happea. Ja niin, oi kyllä, hänen ajattelunsa ylipäätään, niiltä osin kuin siitä tiedän, saa minut kokemaan hänen kanssaan välitöntä sielunsisaruutta. Ihana, ihana Katri ♥ 
(Luin muuten juuri Kerttu Saarenheimon Katrin kirjeistä, päiväkirjoista ja kirjoituksista toimittaman teoksen Eikä minussa ollut pelkoa, josta kirjoittanen pian, jos vain sydänvärinältäni mihinkään järjelliseen sanojen järjestelemiseen kykenen. Sielunsisarten kohdalla on välillä haastavaa kirjoittaa
vaikka sanottavaa on ja on ja on, sisaret tulevat niin lähelle.)


2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. 
Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?


Tässä kohtaa vastaamiseni menee nyt (taas) hieman huijaamiseksi, mutta leikin muina naisina että kirjallisuudesta, kirjailijoista ja taidehistoriasta kirjoittaminen on eri asia kuin kirjallisuus. Vastaukseni sopisi myös yhteisvastaukseksi kolmannen kysymyksen a- ja b-kohtiin, mutta koska tuolla kolmosessakin on jo itsestäänselvä vastaus, päädyn tällaiseen häpeämättömään huijaukseen. Vastaukseni tähän on siis tutkija, taidehistorioitsija ja tietokirjailija Anna Kortelainen, joka on kirjoittanut muun muassa Albert Edelfeltin rakastajattaren, Virginien, tarinan (mikä ihana, hurmaava, valloittava teos!) ja peräti kaksi teosta ikisuosikistani L. Onervasta, ihanan aikamatkan Eri kivaa! Onerva - kaupungin naiset 1910 sekä Onervan nuoruusvuosiin keskittyvän elämäkertateoksen Naisen tie. Kortelaisen tuotannossa riittää minulla myös tutustuttavaa, sillä en ole lukenut häneltä vielä likimainkaan kaikkea, en edes tuota Naisen tietä, mikä on Onerva-hurmani huomioon ottaen melko käsittämätöntäkin (no niin, toisaalta tämä ei ole käsittämätöntä ollenkaan, sillä minussa on myös se omituinen panttaaja-minä, joka jotenkin merkillisesti säästelee kaikenlaisia kirjaihanuuksia hamaan tulevaan, ihme tyyppi).



3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä 
(voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): 
a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? 
b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

Vastaan kysymykseen b:


Helmi Krohnin. Aino Kallaksen sisarpuoli Julius Krohnin aiemmasta avioliitosta on kirjallisuushistoriassa monin tavoin jäänyt pikkusiskonsa varjoon. Myös minulle Helmin Aino-sisko on monella tavalla yksi henkilökohtaisesti merkittävimmistä kirjailijattarista, mutta pidän myös Helmiä niin kirjallisuus- kuin laajemmallekin kulttuurihistoriallemme hyvin merkityksellisenä henkilönä. Helmin kirjallinen ura oli hyvin monipuolinen: hän toimitti lehtiä, kirjoitti kaunokirjallisuutta niin lapsille kuin aikuisille sekä lisäksi esimerkiksi elämäkertoja ja myös käänsi muun muassa lastenkirjallisuuden klassikoita. Omien kiinnostuksenkohteideni keskiössä on tietysti myös se, että sisarensa Ainon tapaan Helmikin tutki ja etsi tuotannossaan (ja elämässään) myös modernin naisidentiteetin mahdollisuutta naisen omien luovien tarpeiden ja vuosisadanvaihteen äitiyttä ja uhrautuvuutta korostavan naiskuvan ristivedossa. Helmi kirjoitti uransa aikana sekä nimellä Krohn että nimellä Setälä (avioliitto kielitieteilijä E. N. Setälän kanssa päättyi lopulta eroon) ja ainakin yhden novellin verran myös kirjailijanimellä Anni Kurki.



Aikaisemmat naisten aakkoseni:

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J


6 kommenttia:

  1. Katri Valalla on se ihana runo, jossa puhutaan kukkivasta puusta, en muista nimeä, mutta se on aivan ihku.
    K-kirjain on varmaan Suomen kielen käytetyin kirjain, K-kertomukset ovat aina hauskoja luettavia. Minulla vielä J odottaa postaustaan, miettinyt olen, mutta toteuttaminen odotuttaa. Hyvää vuotta 2017.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino, tarkoitatkohan Katrin ihanaa Kukkivaa maata? Siteerasin siitä juuri katkelman uuteen kirjoitukseeni.

      K-kirjain on mainio :) Ja sillä alkaa myös yksi kielemme kauneimmista sanoista, se jonka unohdin tuohon alkuun napata - Kiitos :)

      Tämä haaste on siitä mukava, että saa mietiskellä rauhassa ja edetä omaan tahtiinsa. Kiitos paljon kommentistasi ja oikein hyvää uutta vuotta myös sinulle <3

      Poista
  2. Helmi Krohnilta olen sattunut lukemaan kirjan "Eeva-Liisa - Entisen koulutytön päiväkirjan", joka kertoo Helsingin 1800-luvun koulutytön ajatuksista. Suosittelen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pearl Clover, minäkin olen sattunut lukemaan tuon, soma pieni kirjanen, ja Helmi Krohn taisi käyttää siinä aika paljon omia kokemuksiaan :) Kiitos kommentistasi ja vinkistäsi, jospa joku sen tästä nappaa <3

      Poista
  3. Sinulla on aina niin hyvät ja innostuneet perustelut valintoihisi, että aakkospostauksiasi on kiva lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Margit, kiitos ihanasta kommentistasi - innostus on kokonaan tämän sinun mainion ideasi ansiota :) Näitä on tosi kivaa keksiä!

      Poista



Kiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!