keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Kesäkuu


Anna polvistui ja katseli silmät ihastuksesta säteillen kesäkuun aamun kirkkauteen. Voi, miten ihmeen kaunista! Miten ihana tämä paikka oli! Entä jos hän todellakin saisi jäädä tänne! Hän päätti kuvitella, että saisi jäädä.


(L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet, 1908)


Ja niin kuin monet meistä tietävät, Anna sai: ihanasta Vihervaarasta, jonka pihamaat kesäkuun alkaessa tulvivat kirsikka- ja omenapuiden kukkamerta, tuli hänelle koti. Ja Annasta monelle rakkaista rakkain sielunsisar, niin minullekin.


**********


Niin. On jo kesäkuu. Aina aika yllättää, vaikka sen jo tietää kuinka nopeasti se rientää. Koululaisilla on vielä muutama koulupäivä ennen lomaa. Portaalla kukkivat kesäkukat, samanlaiset niin kuin aina. Ehkä en silti ole tylsä, vaan tiedän vain mistä pidän.

Kamarissa luetaan myös näin kesän alkaessa monia kirjoja samaan aikaan. Hengitetään muun muassa lisää Eeva Kilven runoja ja nautiskellaan Elizabeth Gaskellin Cranfordin naisista. Kesken on edelleen myös eräs pitkään lukupinon päällä keikkunut teos, jonka maailma lumoaa mutta jonka lukeminen silti etenee ihmeen hitaasti. Pian siteeraan (taas) ainakin ihanaa Eevaa.

Ja nyt: kesä! Minä pelkään hieman painavia helteitä, niin kuin aina, mutta ajattelen ilolla hitaita aamuja, sitä että kellosta ei tarvitse niin välittää, vaikka onkin asioita jotka pitää tehdä, ja kaikkea sitä pientä josta kesä syntyy. Haaveilen ensimmäisistä mansikoista, juhannusruusuista ja jasmiininkukkien tuoksusta, mustikkametsistä ja sopivasta määrästä kesäsadetta. Ihana elämä, ihanat vuodenajat, elämässä ja maailmassa. Katsellaan maailmaa Annan tapaan silmät säteillen, kauniiseen kietoutuen. Kuvitelmissakin on joskus ihmeellistä voimaa. Ihanaa kesäkuuta!


8 kommenttia:

 1. Moi Katja,

  Tiedätkös, kun juuri sinua työmatkalla ajattelin, kun kuuntelin Kultakuumetta. Siinä Hannu Mäkelä heitti ilmoille ajatuksen, että jospa Vesa-Matti Loiri laulaisi Onervaa. Jotenkin minusta tämä ajatus sopii niin erinomaisesti sinun mansikoidesi, juhannusruusujesi ja jasmiinikukkiesi jatkoksi. Tekee mieli huudahtaa: oi autuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, ihanaa että olen saanut viivähtää ajatuksissasi. Ja oo, Vesku Onervaa laulamassa! Se pitäisi kyllä kuulla! Ihana, rakas Onerva. Kiitos <3

   Poista
 2. Oi Anna, oi Vihervaara, oi sielunsisaruus! Annan kohdalla ajattelen aina noin. <3

  Hyvää alkavaa kesää, olkoot se täynnä hitaita aamuja, mansikoita, hyviä kirjoja, rauhallisuutta ja lumoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaimani, jopas me nyt olemme yhtäaikaisia - juuri tulin Lumiomenastasi taivastelemasta hauskaa sattumaa :) Ja eikö vain, Anna on aina yhtä ihana ja rakas.

   Kiitos kommentistasi ja ihanaa alkavaa kesää sinullekin, kaikkea kesän hyvää <3

   Poista
 3. Blogissani on sinulle palkintohaaste! http://unelmienaika.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

  VastaaPoista
 4. Katja, ihanaa kesäkuun alkua sinulle, lupsakoita päiviä ja hyviä lukutuulia! <3

  Ja kappas, olin todella sekaisin noien haasteiden kanssa. Unpopular Bookish opiniosta muistin ensin kiittää vain haasteen ekaa ojentajaa, vaikka sain sen sinulta ja Lukutoukan kultuuriblogin Kristaltakin. Ei näissä pysy perässä! Kiitokset siis vielä kerran <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kiitos samoin sinulle <3 Ja juu, noiden haasteiden kanssa on kyllä aina ihan sekaisin. Kivoja ne silti ovat. Vaan ei pysy perässä ei, onneksi se ei kumminkaan ole kovin vaarallista :)

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!