maanantai 5. huhtikuuta 2021

Natalia Kivikko: Punavuoriefekti (2021)

 


 

”Siispä, teokseni täydellinen mainoslause on

Ravisteleva ja kipeän rehellinen omakohtainen romaani

punavuorelaisesta kuplasta ja luokkaeroista!

 *

Pseudonyymi Natalia Kivikon Punavuoriefekti (Aviador, 2021) on railakas autofiktioparodia kirjailijasta, joka arvelee saavuttavansa mainetta ja mammonaa kirjoittamalla autofiktioromaanin – eletäänhän nyt ”höttöisen milleniaaliautofiktion” kulta-aikaa.

Autofiktio lajina ei juuri saa osakseen mairittelua, eivätkä myöskään omissa kuplissaan elävät ihmiset. Teos onkin mitä pirskahtelevin keitos autofiktiohuumalle irvailua ja samalla kaunistelemattomia pohdintoja luokkayhteiskunnasta ja punavuorelaisten ja lähiöihmisten erilaisista elämänmahdollisuuksista.

Hupaisinta on, että pseudonyymillä kirjoittaminen kääntää koko autofiktion käsitteen riemukkaasti päälaelleen – lajin ideaanhan kuuluu, että tirkistelynhaluinen lukija voi arvailla, mikä teoksessa onkaan totta ja mikä fiktiota. Lukiessani huomaan itsekin olevani uteliaisuuteni ansassa, vaikka pidän itseäni kirjallisuuden kirjallisuutena ottavana lukijana, jota faktan ja fiktion vuoropuhelu kiinnostaa lähinnä osana kirjoittamisen prosessia. Sillä kyllä vain: haluaisin tietää, kuka pseudonyymin taakse kätkeytyvä kirjailija on, ja tuntuu, että hän rikkoo autofiktion sopimusta kirjoittamalla salanimellä. Samalla ratkaisu on kuitenkin mitä mainioin ja ihan oikein uteliaalle lukijalle – ja niin, kenpä tietää, ehkä tämä onkin fiktiivistä autofiktiota? Ja mitä enemmän teosta mielessäni pyörittelen, sitä epäolennaisemmaksi kysymys kirjailijan henkilöllisyydestä muuttuu, ja tuntuukin vain hykerryttävältä olla lukijana osa tätä kutkuttelevaa kirjallista leikkiä.

Parodiana teos on vallaton ja tietysti monella tavalla kärjistäväkin, kuten lajityyppiin kuuluu. Tietyssä yliampuvuudessaankin (tai toisaalta juuri siinä) se on myös riemastuttavan hersyvää pohdiskelun ja iloittelun yhteistulitusta, jota on paikallaan lukea samantapainen pilke silmäkulmassa kuin se lienee kirjoitettukin.

*

 Natalia Kivikko: Punavuoriefekti. Aviador, 2021.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommenttiKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!