torstai 14. toukokuuta 2015

Kamarin juhlapäivä ja Onerva & Kallas & suklaa -arvontaTänään, 14.5.2015, tulee kuluneeksi kokonainen vuodenkierto siitä kun hahmottelin kamarini ensimmäiset sanat. Sellaisia itseään etsiviä ne olivat, hieman ihmetteleviä ja omaa ryhtymistään tutkiskelevia. Haparoivat kohti suuntaviivojaan ja tunnustelivat alkavaa matkaa. Kaikki ei ehkä ole mennyt aivan niin kuin alkuhämmennyksessäni ajattelin, mutta jotakin lienee silti suunnilleen toteutunutkin.


On siis juhlan hetki, kamarini syntymäpäivä!

Vuosi on ollut monella tavalla mielenkiintoinen. Se on avannut minulle kokonaan uuden maailman ja ravistellut myös ennakkoluulojani internetin virtuaalitodellisuuksia kohtaan. Ennen omaa kamariani en ollut juuri lukenutkaan kirjablogeja, joten minusta on tullut sekä kirjablogin kirjoittaja että toisten kirjablogien lukija koko lailla yhtä matkaa. Matkaa aloitellessani en ehkä siksikään osannut ajatella, että kohtaisin näin hienon ja rikkaan maailman kaikkine ihanine kirjanystävineen. Niin, kirjoitan toki jo kirjoittamisen ilosta, mutta kyllä: sanat ilahtuvat tullessaan luetuiksi ja kommentoiduiksi. Kiehtova vuorovaikutus laajenee kuitenkin myös kamarini seinien ulkopuolelle, sillä on aina avartavaa lukea myös toisten kirjoituksia ja päästä kurkistamaan paitsi toisiin kokemuksiin omakohtaisestikin koetuista kirjoista myös niihin tarinoihin ja maailmoihin, joiden äärelle ei ehkä muuten koskaan ehtisi tai muuten hakeutuisi. Usein lukupino myös jatkaa loputtoman keikkuvaa kasvuaan, mutta kasvakoon se vain: onhan huojuva pino toki suloisempi kuin olematon. Tuulet kyllä sitten ohjailevat lukupinossa oikeaan kerrokseen... 


Mutta niin, ensiksi tärkein:


Lämmin ja sydämellinen kiitos teille kaikille, jotka olette ottaneet uuden kirjanystävän lämpimästi vastaan, jaksaneet lukea ja kommentoida tursuilevia ja harhailevia kirjoituksiani ja kirjoittaneet omia innoittavia kirjoituksianne!

Olette ilo Monelle kirjabloggaajalle yksi bloggaamisen suurimmista riemuista on lukemisen ohella varmasti juuri luetusta kirjoittaminen (siksi kai me bloggaammekin!). Niin myös minulle. Kirjoittaminen paitsi syventää lukukokemusta myös ravitsee kirjoittamisen nälkää. Blogikirjoituksen kirjoittaminen on myös siinä mielessä helppoa, että siitä tulee melko nopeasti sen verran valmis, että siitä tohtii päästää irti. Toisaalta blogikirjoittaminen kyllä ”tuhlaa” rajallista aikaa, ja juuri tämä on omalla kohdallani myös tämän hienon harrastuksen kääntöpuoli: blogikirjoituksiin käytetty aika on aina pois muusta kirjoittamisesta ja elämästä. Oikeasti kirjoista kirjoittaminen tietysti antaa niin paljon, että tuhlaaminen on aivan vääränlainen sana. Uskon myös siihen, että kaikki kirjoittaminen ruokkii lopulta kirjoittamisen kokonaisuutta.

Tämä blogi on syntyhetkestään saakka kantanut alaotsikkoa ”ajatuksia kirjoista ja kirjoittamisesta”, sillä aloitellessani ajattelin, että kirjoittaisin enemmän myös kirjoittamispuuhieni tunnelmista. Jokunen kirjoitus aiheesta on syntynytkin, mutta keskiössä ovat silti olleet kirjat. Ehkä on ollut luontevampaa kirjoittaa toisten kirjoituksista kuin omista: ne omat viritelmät ovat lähinnä itselle olemassaolevia, enemmän tai vähemmän aktiivisia prosesseja, joista kirjoittaminen on kai sittenkin tuntunut jotenkin tarpeettomalta ja mukaankuulumattomalta ja ehkä hitusen nololtakin. Annan kuitenkin alaotsikkoni olla: tämä on edelleen sekä lukijan että kirjoittajan blogi, ja luultavasti se tulee näkymään ainakin satunnaisina kirjoittamisen puolelle eksyvinä harhailuina.

Niin, ehkä ensimmäinen vuosi on ollut jonkinlainen etsikkovuosi. Kamarini on etsinyt olemustaan, tunnustellut sitä minkälainen siitä tulisi. Tällainen se nyt sitten on: punertavainen, pitkäsanainen, ehkä hieman eksyilevä ja asiasta karkaileva. Valmis kamarini ei tietenkään edelleenkään ole enkä tiedä, millainen se on vuoden päästä, kahden, joskus... en tietysti sitäkään, onko sitä edes, sitten joskus. Ainakin toistaiseksi matkani kamarissani kuitenkin jatkuu – uusin, vielä tietymättömin askelin, joissa kuitenkin lienee paljon samaa kuin entisissä. Ja niin, ehkä myös hieman hidastuvin, sillä elämässä tapahtuu, mutta katsotaan. Kirjoittaminen on matkantekoa, täälläkin. Askeltamista ja pysähtelyä.


**********
 

Juhlapäivän kunniaksi kamarissa järjestetään tietenkin myös pieni arvonta (mallioppiminen on tehokasta!). Hieman pölyisten kirjojen lukija kun olen, päätin kohotella myös arvontaani kirjallisuushistorian aarteita – uusina ja kiiltävinä kappaleina tosin. Se, että näitä aarteita saa myös suoraan Adlibriksestä, on riemastuttavaa! Ja itse olen tietysti enemmän kuin mielelläni jakamassa klassikkolumoa eteenpäin :)

Arvon siis kahden suosikkikirjailijattareni ehkä keskeisimmät teokset, joista molemmista olen kirjoittanut myös tänne kamariini (nimeä napsauttamalla pääsee halutessaan lukemaan taannoisen kirjoituksen). Saattaa tietysti olla, että nämä jo hyvinkin monesta hyllystä löytyvät, mutta ehkäpä kirjan voi siinä tapauksessa antaa vaikka lahjaksi, jos arpaonni suosii... Teokset ovat pehmeäkantisia pokkareita ja uusina arvontaa varten hankittuja. Suluissa alkuperäinen ilmestymisvuosi.


Teokset ovat:


L. Onerva: Mirdja (1908)

ja

Aino Kallas: Sudenmorsian (1928)
 

Lisäksi arvon levyn tummaa suklaata lukuhetkiä sulostuttamaan.


Arvontaan ovat tervetulleita osallistumaan sekä rekisteröityneet lukijani että kaikki muutkin satunnaiset tai säännölliset piipahtelijat. Jokainen saa yhden arvan. Ilmoita osallistumisestasi kommentissa ja mainitse myös, haluatko osallistua sekä molempien kirjojen että suklaan arvontaan – näin saa mielihyvin menetellä, mutta pakkotuputusta tämä ei sentään ole, vaan myös valikointi sallitaan :) Jos sinulla ei ole blogia, josta löydän yhteystietosi, jätä myös sähköpostiosoitteesi mahdollista yhteydenottoani varten. Voittajien nimet kirjoittuvat myös kamarini seinälle, mutta lisäksi lähetän voittajille sähköpostia osoitetta udellakseni.

Osallistumisaikaa on keskiviikkoon 20.5. asti. Arvonta tapahtuu seuraavana päivänä, 21.5. – tuo päivä on kamarissani Mirdjan päivä, ensimmäisen ”oikean” kirjoitukseni eli juurikin Mirdjan mukaan. Askartelen arvoiksi mukavan vanhanaikaisia nimilappuja, joiden joukosta onnetarkäsinä toimivat kahdet lapsenkädet saavat kummatkin nostaa yhden. Suklaa-arvan nostan ehkä itse :)


Onnea arvontaan ja kiitos että olette täällä myös nyt


38 kommenttia:

 1. Onnea yksivuotiaalle, omaääniselle blogille♥

  Onerva ja Kallas ovat molemmat minulle tärkeitä, mutta nyt just Mirdja olisi himotuin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena ♥ Mirdja-arpa siis, toivotaan arvalle onnea :)

   Poista
 2. Onnea hyvin alkaneesta blogitaipaleesta! :)
  Osallistun kaikkien arvontaan, kumpaakaan kirjaa en ole vielä lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija! Arpasi on siis mukana läpi arvonnan, toivotaan sille onnea :)

   Poista
 3. Taas vuosi vierähti ja
  mittari eteenpäin kierähti.
  Elä niin, että kierto jokainen,
  olisi hyvä ja ihmeellinen.

  Onnittelut blogillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kiitos onnitteluista ja hienosta runostasi - siinäpä sitä onkin oivallista elämänfilosofiaa: elää niin, että jokainen kierto olisi hyvä ja ihmeellinen. Tähdätään siihen :)

   Poista
 4. Onnea blogille! Mukaan arvontaan :)
  helena97@windowslive.com

  VastaaPoista
 5. Näin nopeastiko on vuosi mennyt? En ole ihan varma, milloin kamariisi löysin, mutta kun löysin, luin kaikki postauksesi. Harhapolut kirjoittamisen puolelle ovat ihania ja toivottavia. Minun pitäisi palata tähän aiheeseen joskus yksityisemmin, mutta olen mielenkiinnolla ja ilolla lukenut pohdintojasi.

  Osallistun kumpaankin arvontaan: Mirdjan haluaisin lukea. Sudenmorsian taas on yksi kirjarakkaistani, mutta en koskaan saanut lainaamani kappaletta takaisin. Kaipailen sitä.

  Aurinkoista helatorstaita, kirjallinen kaimani! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi on ihmeellinen ajanjakso, aina sittenkin niin ihmeen lyhyt... Ihanaa, että olet jaksanut lukea kirjoituksiani - minä ja sanani kiitämme ♥ Niitä harhapolkujakin varmasti ainakin silloin tällöin tulee, ilahduttavaa on että nekin kiinnostavat :)

   Ja voi, onpa ikävää että Sudenmorsiamesi jäänyt retkilleen. Jospa nyt arpaonni suosisi vaikka sen kohdalla! Mirdjakin on kyllä hienon hieno :)

   Eilen olikin kaunis päivä, ihanaa aurinkoa ja tuulentuiverrusta! Tänään vähän epävakaisempaa, mutta kaunista silti... Mukavaa viikonloppua sinulle kaimani ♥

   Poista
 6. Hei! Onnea! Osallistun upeiden kirjojen ja suklaan arvontaan. L. Onerva ja Aino Kallas kiinnostavat kovasti. Kirjoja olisi mukava lueskella ja välistä napostella suklaata, nam.
  Nimimerkki Matilde
  ps.saaskilahti@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Matilde! Mukana olet. Onnea arvallesi, toivotaan että jotakin osuu kohdalle :)

   Poista
 7. Paljon onnea! Mikä ilon ja kuohuvaisen juoman hetki olikaan, kun kamari astui eetteriin. Monia hyviä tulevia vuosia!

  Osallistun arvontaan. Tosin Sudenmorsian minulla jo on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Omppu! Ilon ja kuohuvaisen juoman hetkiä ovat olleet myös lukuisat ihanat kommenttisi ja ajatuksesi, kiitos niistäkin ♥

   Onnea arvontaan, jospa arpasi jotakin nappaisi :)

   Poista
 8. Onnittelut :) Jotenkin tuntuu hassulta, että blogisi on vasta vuoden ollut pystyssä. Vaikka aloitinkin sen lukemisen vasta nyt keväällä, kuvittelen kaikkien blogien paitsi omani olevan vuosia vanhoja :) Niin, ja osallistun suklaan arvontaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pearl Clover! Ja hih, muuten meillä onkin aika monta vuotta välissä, mutta blogimme ovat kuin ovatkin ikätovereita, taitavat olla kerrassaan samaa vuosikertaa :)

   Ja suklaa-arpa sinulle siis, onnea arvallesi!

   Poista
 9. Onnea kauniille yksivuotiaalle!
  Arvontaan osallistun mieluusti, sekä suklaa että lukeminen kelpaavat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista onnentoivotuksestasi Jonna! Arpasi on siis mukana läpi arvonnan, toivotaan että onnea osuu kohdalle :)

   Poista
 10. Onnittelut vuoden vanhasta blogistasi, kirjoitat niin kauniisti, että täällä on ilo vierailla.

  Osallistun kaikkiin kolmeen arvontaan. Juuri luin ja bloggasin Sudenmorsiamesta, mutta se oli kirjaston kirja, joten mieluusti otan sen omaankin hyllyyn. Omassa blogissani on 2 v arvonta muutaman päivän kuluttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula onnitteluistasi ja kauniista sanoistasi! Arpasi tavoittelee siis sekä kirjoja että suklaata, toivotaan että se jotakin nappaa :)

   Ja voi, minun pitääkin pian tulla lukemaan tuo Sudenmorsian-juttusi! Se on kyllä sellainen kirja, joka kestää monen monta lukukertaa.

   Hauska sattuma, että sinunkin blogissasi on tulossa kevätsynttärit, olemme siis molemmat tällaisia toukokuussa heränneitä :)

   Poista
 11. Blogisi on yksi ehdottomia suosikkejani, vaikka harvoin kommentoinkin. Ihanaa, että jaksat kirjoittaa monipuolisia ja syvällisiä postauksiasi, niitä on ilo lukea.

  Otan osaa kirjojen arvontoihin. Olen molemmat lukenut, mutta omasta hyllystä ne puuttuvät.

  Toivottavasti jatkat samoissa merkeissä seuraavankin vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, kiitos. Ihanaa, että jaksat lukea näitä minunkin kirjoituksiani, vaikka sinulla varmasti on siinä projektissasi puuhaa riittämiin :)

   Ja kirja-arpa siis, toivotaan että onni suosii! Molemmat kirjat ovat kyllä sellaisia, että kestävät paluun jos toisenkin.

   Ja juu, jatkan kyllä taivaltani - tämä on vähän semmoistakin puuhaa, että tähän jää kummasti koukkuun :)

   Poista
 12. Onnittelut! Mukaan sekä kirjojen että suklaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Onnittelut! Mukaan sekä kirjojen että suklaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Onnea kovasti ja osallistun sekä kirjojen, että suklaan arvontaan :)
  ameliarose211@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Onnea kovasti ja osallistun sekä kirjojen, että suklaan arvontaan :)
  ameliarose211@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Onnea! Osallistun sekä kirjojen, että suklaan arvontaan :)
  Sinililja@suomi24.fi

  VastaaPoista
 17. Oi, onnittelut ihanalle yksivuotiaalle! Blogisiisi on joka kerta niin äärimmäisen ihanaa tulla, sillä tiedän saavani täältä kirjallista kauneutta, viisautta, hyvää mieltä ja sytykkeitä monenlaisiin pohdintoihin!

  Olen huomannut, miten paljon uusia puolia bloggaaminen on tuonut lukemiseen: se, että pohtii lukemaansa kirjallisessa muodossa on uskomattoman avartavaa. Tunnen, että blogin kirjoittaminen on vähentänyt itsekriittisyyttäni omia kirjoituksiani kohtaan. Kirjoittamiseni on blogin myötä selvästi arkipäiväistynyt, inspiraation odottamisen sijaan sitä vain istuu koneelle ja alkaa kirjoittaa 'kun on pakko' (mitään pakkoahan tässä hommassa ei tietenkään ole, mutta itseään on hyvä piiskata toimintaan;))

  Ja mikä bloggauksessa onkaan ihaninta: yhteisöllisyys ja fantastiset kanssabloggaajat, niin kuin esimerkiksi sinä! <3 Siis kiitos tästä vuodesta, Katja...Tulkoon monia, monia lisää! <3

  Mirdja olisi ihana...

  Hyviä lukutuulia viikonloppuusi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Kaisa Reetta - sekä onnitteluista että ihanista sanoistasi, jotka niin taas aamuani ilahduttavat ♥

   Bloggaaminen todella tuo lukemiseen uuden kerroksen, ehkäpä useampiakin... Kirjoittaminen antaa ihanasti viipyillä luetussa ja tunnustella lukukokemusta, ja myös itse lukeminen on ehkä erilaista, eri tavalla tarkkailevaa. Siksikin mietin, että vaikka tähän meneekin aikaa, niin aika on kuitenkin hyvin käytettyä: kirjasta saa enemmän, kun siitä myös kirjoittaa. Sitä helposti ajattelee, että kaikki tämä virtuaalihässäkkä on aina niin hektistä, mutta oikeastihan ainakin bloggaaminen mahdollistaa myös pysähtymisen. Ihanaa!

   Ja juu, kyllä tämä myös arkipäiväistää kirjoittamista tai ainakin tuo siihen tietyn valmiiksi saamisen rutiinin. Ehkä tämä on sellaista hyvää "pakkoa", tervetullut patistelija :)

   Ja kyllä, ihanat kanssabloggaajat ovat koko puuhan ihana kermakuorrute, sellainen oikein runsas ja kaunis. On ollut todella hienoa kohdata tämä kirjanystävien ihana joukko!

   Mirdja-arpa siis, se onkin niin niin hieno teos, huikea sukellus oman aikansa erilaiseen naiseen... Toivotaan arpaonnea!

   Hyviä tuulia sinunkin viikonloppuusi sinä fantastinen hengetär ♥

   Poista
 18. Kaikessa mukana!

  vaatehuttuja(@)gmail.com

  VastaaPoista
 19. Nämä kirjat lukisin kovin mielelläni. Tällä hetkellä tuntuu joka puolelta osuvan silmiin ihania kirjoja, tietää minkä parissa tulen kesäni viettämään! Mukana kummankin arvonnassa :)
  mmyheartishere@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä ja kirjat ovatkin ihana yhdistelmä! Mukana olet, toivotaan arpaonnea :)

   Poista
 20. Paljon onnea ensimmäisestä vuodesta, ihana kirjasiskoni! ♥ Blogistasi on muodostunut yksi suursuosikeistani. Rakastan sitä tunnelmaa, joka täällä vallitsee, sekä tekstejäsi, jotka olet aina kirjoittanut taidolla ja ajatuksella - lukemaasi tai kirjoittamaasi pohtien ja puntaroiden. Saan teksteistäsi niin paljon: niiden kautta pääsen kurkistamaan sekä vanhoihin tuttuihin että itselleni tuntemattomiin kirjallisiin maisemiin, ja herätät aina ajattelemaan ja näkemään asioita enemmän kuin yhdeltä kantilta. Kun tulen tänne, tunnen aina syvää rauhaa, sisimpäni ikään kuin rauhoittuu ja virkistyy samaan aikaan. Sen sinun tekstisi tekevät minulle. ♥

  Arvontaankin osallistuisin mieluusti. Sudenmorsian on yksi suurimmista kotimaisista klassikkosuosikeistani, mutta minulla ei ole omaa kappaletta, ja Mirdjan haluaisin ehdottomasti lukea, sillä olen nyt aivan L. Onervan lumoissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Sara-siskoseni, kiitos kauniista sanoistasi jotka niin ihanasti availivat tämän uuden päivän... En taida nyt osata sanoa muuta kuin sen, kuinka ihanaa on, että kamarini kirjoituksilla on sellaisia lukijoita kuin sinä ♥ Ja voi, niin, toki senkin että omakin blogisi huokuu aina niin ihanaa rakkautta kirjallisuuteen ja taiteeseen laajemminkin... Mikä hieno maailma tämä kirjanystäviä yhdistävä blogistaniamme onkaan!

   Ja ihanaa, toivotaan sinulle arpaonnea! Arvonta tapahtuu myöhemmin tänään, kunhan onnenhenkäyskädet palailevat kotiin... Sudenmorsian onkin hienon hieno ja Mirdja myös - siinä kaksi kirjaa, joista en ikinä ikinä ikinä saa kyllikseni!

   PS. Kiitos sinulle vielä myös siitä musiikkivinkistä ♥ Ostan surkean vähän levyjä (kaikki liikenevät rahat menevät kai kirjoihin), mutta tuo Onerva-ihanuus taitaa kyllä olla nyt hankintalistalla...

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!