maanantai 12. helmikuuta 2018

Naisten aakkoset: T 


Ellen Thesleff 1910-luvulla.


Tarukirjan Margitin ideoima naisten aakkoset -haaste
jatkuu kamarissani kirjaimella T.


1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Tove Jansson. Tovea ei – tietenkään! – voi tässä haasteessa mitenkään ohittaa. Monet, minä mukaan lukien, tuntevat Toven tuotannosta ennen kaikkea muumit, mutta on hän toki kirjoittanut myös paljon muuta. Muumi-kirjoissa on aina viehättävää, viisasta monikerroksisuutta ja iätöntä elämänymmärrystä, mikä tekee niistä ajattomia ja yhä uusia lukukertoja kestäviä. Omia lemppareitani ovat erityisesti Muumilaakson marraskuu, Taikatalvi ja Vaarallinen juhannus.


2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Emma Thompson. Mittavan uran sekä näyttelijättärenä että käsikirjoittajana tehnyt Thompson on minulle ennen kaikkea – kas vain – elokuvan Järki ja tunteet (1995) Elinor. Kuten olen ehkä jo tuhannesti kertonutkin, olen kovin huonosti aikaani seuraava tapaus myös elokuvapuolella, ja siksi nämä mielenpainuvimmat roolihenkilöt tuppaavat olemaan vähän tuolta muinaisuuden puolelta. Muistanpa Thompsonin uralta silti ainakin yhden tuoreemmankin tapauksen: rouva Pannulla elokuvassa Kaunotar ja hirviö (2017) on oikein onnistuneesti valittu ääni :)


3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä
(voit tietysti vastata molempiin, jos haluat):
a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin?
b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille?
Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

Vastaan kysymykseen a:

Ellen Thesleffiin. Vaikka Thesleff vuosisadanvaihteen taiteilijana kuuluu aikaan, jossa henkinen kotini sijaitsee, en toistaiseksi tunne hänen tuotantoaan kovinkaan laajasti. Thesleff-tietämyksen puutteellisuuksia on kuitenkin onneksi helppo ryhtyä paikkailemaan esimerkiksi Hanna-Reetta Schreckin hiljattain ilmestyneellä Thesleff-elämäkerralla Minä maalaan kuin jumala (2017). Pitikin itse asiassa tuo teos jo syksyllä lukea, mutta niin vaan hautautui senkin lukeminen muun elämän alle... No, onneksi nämä historiaan kirjoittuneet elämäntarinat odottavat, uskollisesti ja hoputtamatta :)


***

Lopuksi vielä pientä ilmoitusasiaa aakkosteluni tiimoilta:

Tuumiskelin, että tiuhennan tahtia loppua kohti niin että saan aakkoseni kuta kuinkin kasaan maaliskuiseen naistenpäivään mennessä. Aakkosteluahan on nyt jatkunut pian kaksi vuotta, vuoden 2016 naistenpäivästä alkaen, ja eipä voi kuin ihmetellä, tältäkin osin, miten äkkiä yksi kaksivuotinen tuosta vaan vierähtää... Mutta niin, kamarin aakkoskirjoituksia ilmestyy siis näillä näkymin nyt noin kerran viikossa niin kauan kuin ilmestyy – tässä vaiheessa voin jo tunnustaa, että hatara ja vetoinen pääni kerta kaikkiaan kieltäytyy yhteistyöstä aakkosten loppupään suhteen ja että en jaksa ryhtyä siitä sen kanssa suuremmin riitelemään. Jokunen aakkonen on kamarissakin kuitenkin siis vielä luvassa...Kamarin aikaisemmat naisten aakkoset löytyvät täältä:

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
 N 
O
P
R
 S 


 

8 kommenttia:

 1. Emma Thompson on mainio valinta ja Thesleff on taiteilijana hyvä edusaja. Itse päädyin kuitenkin hieman erilaisiin henkilöihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, tämä on siitä(kin) hauska haaste, että välillä valitaan samoja nimiä ja välillä taas ihan eri :) Kiitos paljon kommentistasi!

   Poista
 2. Minullakin oli T:ssä Ellen Thesleff, tosin vastauksena kysymykseen 2.

  Minä saan aakkoseni päätökseen naistenpäivänä, joten ehkä molemmat pääsemme silloin maaliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thesleffiin haluaisin tosiaan tutustua lähemmin. Muutamia teoksia toki tunnen, ja niistä pidän kovasti.

   Sinä taidat päästä maaliin vieläpä ihan oikeasti :) Minulla jää muutama loppupään aakkonen puuttumaan, katkaisen sopivaan kohtaan. Tosi vaikeita ovat nuo viimeiset kirjaimet.

   Kiitos paljon kommentistasi!

   Poista
 3. Minäkin mietin, josko rynnistäisin maaliin naistenpäivänä, mutta nyt olen todennut, että tarvitsen lisää aikaa. Onneksi ei ole määräaikaa, mutta onhan tuo naistenpäivä haasteen vuosipäivä.

  Hienoja valintoja. Pidän kovasti Emma Thompsonista, ja Tove Jansson minulla oli jo J:n kohdalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, ei tosiaan onneksi ole määräaikaa - enkä minäkään olisi vielä lähelläkään maalia, jos aakkostelisin loppuun asti. Kun aakkosteluni nyt kumminkin loppuu muutaman aakkosen jälkeen, niin ajattelin ottaa pienen loppukirin :)

   Kiitos paljon kommentistasi!

   Poista
 4. Luin tuon mainitsemasi Ellen Thesleffin elämäkerran loppusyksyllä -ja täytyy kyllä sanoa, että vaikutuin! Teos antaa Thesleffistä varmasti hyvin oikeaan osuvan kuvan: hän oli oman tiensä kulkija, yksi niistää naisista, jotka kulkivat edellämme murtamassa lasikattoa...

  Ja Tove! Hän todellakin oli niin paljon enemmän kuin Muumien äiti <3

  Ihanaa ystävänpäivää sinulle, Katja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli tuo elämäkerta tosiaan tuoreeltaan kirjastosta lainassa, mutta en sitten ehtinyt sitä lukeakaan kun piti jo palauttaa. No, onneksi kirjojen äärelle voi aina palata :) Oman tiensä kulkijat ovat usein esimerkillisiä, inspiroivia...

   Kiitos sinulle Kaisa Reetta ja ihanaa ystävänpäivää myös sinulle <3 Minulla jäi naistaiteilija-teemaviikkojesi seurailu vähän vaiheeseen, kun elämä piti vähän toisaalla, mutta tulen vielä ajan kanssa lukemaan...

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!