sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Muutama etsivä muistiinmerkintä


Kirjoittaminen: pakkoa, ehkä myös pakoa.

Halua sanoa. Tunne – suuruudenhullu? – että on sanottavaa. Ei, ei suuruudenhullu. Pikemminkin tunne, jossa on jotakin arkaa ja vahvaa samaan aikaan, kummallinen.

Kirjoittaminen on haave ja todellisuutta. Se on tässä, nyt, ja se kurkottaa. Ehkä se on myös silta. Kaareva. Yläpuolella aurinko, avara taivas, ja alla kimmeltävä, syvä, joskus kuohuva, arvaamaton vesi.

Tie se on ainakin. Matka. Minne? Sisäänpäin. Ulospäin. Eteen. Taakse. Jonnekin, mistä ei vielä tiedä. Tai ehkä tietääkin, jotakin, jollakin tavalla. Tietää, ehkä, vaikka ei tiedä tietävänsä. Monta polkua risteää toisiinsa. Tietoisuuden, tietämisen, tietämättömyyden tasoa.

Joskus tuntuu, myös: Miten minä koskaan ehdin sanoa kaiken. Miten minä koskaan saan sanoa kaiken. Ehdinkö? Saanko? Osaanko? 

Löydänkö sanottavalleni muodon? Tai: löydänkö sanottavani ytimen? 

Tärkeää on rehellisyys. On kirjoitettava rehellisenä itselleen. Tarkoitan: on nähtävä oma kirjoittamisen tiensä, kuljettava sitä, oltava sitä valmis etsimään.

Tärkeää on myös uskallus. On uskallettava kulkea eteenpäin, kohdata kohtaamaton, ja välillä, tai kaiken aikaa, eksyä. 

Kuulen tulen huminan. Elämän huminan. Kuulen kirjoittamisen, joka kietoutuu kaikkeen.

Kirjoittaminen on myös etsimistä, aina. Kaipuuta, jonnekin. Voiko kirjoittaminen olla myös perilläoloa? En tiedä. Luulen, että ei voi kirjoittaa, jos ei etsi, jotakin. Pitää silti muistaa: sitä tietää vain itsestään. Jos siitäkään.

Sunnuntaiaamu on pehmeän vaalea. Tulppaanit puoliksi auki. Tänäänkin on aikaa kirjoittaa. Ensin muutama etsivä muistiinmerkintä, sitten etsivän kertomuksen seuraavat katkelmat.


6 kommenttia:

 1. Ihania muistiinmerkintöjä: sellaisia ilmavia ja silti juurevia palasia elämästäsi. Toivottavasti kirjoituspäivästä tuli hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaimani kauniista kommentistasi <3 Oli hyvä kirjoituspäivä, sellainen etsivä :)

   Poista
 2. Herkkiä polkuja kuljet; sieluni silmillä näen Sinut istumassa käsi poskella kauas katsoen etsimässä, kaipaamassa ja perille pääsemässä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka kauniista kuvajaisesta. Ehkä se vähän niin on, Vogelerin taideteoskin puhuttelee kenties juuri siksi... Talvipäivien kirkkautta Sinulle <3

   Poista
 3. Oi, kirjoittaminen on kaikkea tuota! Kiitos muistutuksesta, ihana Katja! <3

  VastaaPoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!