maanantai 5. joulukuuta 2016

Naisten aakkoset: JNaisten aakkoset jatkuu kamarissani kirjaimella J, ja sehän sopiikin mitä mainioimmin jo joutuneeseen joulukuuhun. Tarukirjan Margit laittoi viime naistenpäivän tienoilla matkaan mainion idean, jota noudatellen täällä kamarissakin nousee noin kerran kuussa esille naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella. Oikeastaan tuntuu aika hurjalta, että aakkosissa ollaan jo näin pitkällä – melkein vuosi on jo aakkosteltu!
Maria Jotuni vuonna 1908, kuvaaja tuntematon.
Kuvalähde Wikimedia Commons.


1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Jane Austen. Koska Ms Elizabeth Bennett ja Mr Darcy, aah ♥ Tämä tuskin kaivannee sen suurempia selittelyjä :) No, toki maininnan ansaitsevat myös esimerkiksi neidot Elinor ja Marianne ja ylipäätään Janen lennokas ja lempeän ilkikurinenkin kynä. Ja tietenkin se, että Jane on kirjallisuushistorian tärkeimpiä merkkinaisia – niitä, jotka ovat raivanneet tietä myös tulevalle naiskirjailijuudelle. Ja näin joulunpyhien lähestyessä onkin (taas) mitä mainioin hetki vinkata, että jos joku ei jostakin syystä ole vielä nähnyt sitä BBC:n laatusarjaa Ylpeys ja ennakkoluulo, jossa Jennifer Ehle on mitä ihanin Elizabeth ja Colin Firth mitä hurmaavin Darcy, niin siinäpä olisi kerrassaan ihanaa joulukatseltavaa (ja jos onkin nähnyt, niin on silti). Ja Janen kirjoja vinkkaan jouluksi(kin) tietysti myös, niin, hmm, pitäisiköhän sitä itsekin tarttua taas johonkin ihanuuteen...


2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Elisabeth Järnefelt. Myös tämä Äiti Järnefelt liittyy kyllä läheisesti juuri kirjallisuuteen, pitihän hän juuri kirjallista salonkia ja vaikutti merkittävästi muun muassa Juhani Ahon kirjoittamiseen (ja juu, kaikenlaista muutakin historia Elisabethista ja Juhanista kertoo, mutta enpäs nyt repostele tässä sitä, antaa heidän siellä historian havinoissa syleillä toisiaan meiltä salaa...). Äiti Järnefelt on kuitenkin paljon enemmän kuin ”vain” kirjallisuussalongin rouva – hän on syli, jonka helmoista ja lämmöstä on aikoinaan alkanut kokonainen katkelma suomalaista kulttuurihistoriaa. Hän oli myös maamme merkittäviä tolstoilaisia ja väkivallan vastustajia. Elisabeth on siis monella tavalla taiteen ja maailman valo ja toivo ♥ Elisabethiin voi tutustua lukemalla vaikkapa SuviSirkku Talaksen toimittaman Elisabeth Järnefeltin kirjeitä 1881–1929 tai hänen poikansa Arvidin hienon aikamatkateoksen Vanhempieni romaani.


3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä (voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

Vastaan samalla kertaa kysymykseen a ja b:

Maria Jotuni(i)n. Jotuni on Aino Kallaksen ja L. Onervan ohella vuosisadanvaihteen keskeisiä naiskirjailijoitamme, ja sellaisena (tietysti!) minua suuresti inspiroiva. Jotuni, Kallas ja Onerva etsivät ja tutkivat kaikki teoksissaan modernin naisidentiteetin mahdollisuutta ja myös naisen oikeutta olla omaehtoinen seksuaalinen subjekti. Jotunia pidetään – ansaitusti! – myös tärkeänä novellistina ja novellimuodon kehittäjänä. Olenkin itse lukenut etupäässä Jotunin novelleja (näitä ehkä tulossa novellihaasteeseen...), kun taas esimerkiksi Huojuva talo on kohdallani yhä vain antanut odottaa itseään. Näin Jotuni on siis sekä suursuosikkini että nainen, jonka tuotantoon haluan ehdottomasti tutustua entistä paremmin ja laajemmin ♥ Aivan ihana on muuten myös Leena Laulajaisen Jotunin lapsuus- ja nuoruusvuosista kertova  
Maria ja taikalyhtyAikaisemmat naisten aakkoseni:


A
B
C
D
E
F
G
H
I


PS. Toivotan tässä samalla myös oikein hyvää huomista itsenäisyyspäivää. Ensi vuonna maamme juhliikin komeita pyöreitä, mutta myös huomenna on hyvä päivä sytyttää päivänsankarille kynttilä. Toivotaan maallemme onnea,
viisautta ja pitkää ikää.

2 kommenttia:

  1. Luulisi, että J:ssä olisi paljon valinnanvaraa, mutta meillä on kaksi samaa. En ole julkaissut omiani vielä, mutta olen jutun jo kirjoittanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Margit kommentistasi. Onpas hauskaa, että sattuu samoja :) Kyllähän sitä onkin monia muitakin hienoja J-naisia, mutta minulle(kin) juuri nämä naiset olivat itsestäänselviä valintoja. Jäänpäs nyt odottelemaan, ketkä kaksi sinunkin vastauksissasi ovat :)

      PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!