keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Veera Vaahteran Sattumalta sinun (2015) ja vähän vielä Vaahterasta yleensäkin




- kiitos kirjastolle -



Kuten aiemminkin jo hehkutin, Pauliina Vanhatalon viihteellinen alter ego Veera Vaahtera kirjoittaa täydellistä täsmähömppää juuri minulle. En ihan ole vielä päässyt perille siitä, mikä kumma yhteys minun ja Vaahteran välillä oikein vireilee, mutta arvelen, että tällä hurmaantumisellani on jotakin tekemistä ainakin Vaahteran tarinarakennelmien ja omien viimeaikaisten lukutarpeitteni kanssa. KAIKISSA Vaahteran teoksissa on ollut jotakin, joka on tavalla tai toisella tullut lähelle, ja viime kuukaudet ovat erilaisista syistä johtuen olleet sellaisia, että minussa on selvästi ollut tilaus myös tällaiselle ihanalle, hellivälle kepeydelle. Ihan varmasti on myös niin, että Vaahtera kirjoittaa oikeasti laadukasta ja tasokasta hömppää (ja ehkä pitäisikin nyt kartella koko tuota kategorisoivaa sanaa, mutta koska se kumminkin on oikeastaan sanana aika suloinen, vaalin sitä nyt silti). Vaikka en viihdekirjallisuutta erityisen laajasti tunnekaan, rohkenen reteästi sanoa, että Vaahteran teokset ovat lajityyppinsä aatelia: hyvin ja kauniisti kerrottuja tarinoita, joissa on kepeyden rinnalla myös jotakin syvempää.

Tuttavuuteni Vanhatalon kirjallisen tuotannon kanssa alkoi viime keväänä teoksesta Keskivaikea vuosi (2016), joka koostuu Vanhatalon omakohtaisista masennuskokemuksista, ja jatkui hetimiten myös kirjailijan kaunokirjalliseen tuotantoon. Ensimmäinen Vanhatalolta lukemani romaani oli Pitkä valotusaika (2015), joka – samoin kuin tuo Keskivaikea vuosi – kuuluu ehdottomasti kuluvan vuoden parhaisiin lukukokemuksiini. Vanhatalo hurmasi minut näillä molemmilla teoksillaan niin, että tunsin vastustamatonta vetoa tutustua myös tähän hänen viihteelliseempään kirjoittajapuoleensa ja kas, kuinkas kävi: vaikka minusta ei oikein ole ollut lukemaan hömppää pitkään aikaan, Vaahtera otti ja koukutti, ja keväästä tähän hetkeen olen lukenut kaikki Vaahteran neljä teosta ilman että on tullut edes ähky. Onnellisesti eksyksissä (2012) sulostutti vappuani, Rakkautta, vahingossa (2013) ja Kevyesti kipsissä (2016) luin kesällä, ja koska kamarini juuri niihin aikoihin vietti hetken aikaa hiljaiseloa, en niitä täällä tullut hehkutelleeksi. Nyt sitten onkin niin, että ihan jo periaatteesta hehkutan tätä viimeksi lukemaani Sattumalta sinun (2015) ja samalla – tai ennen kaikkea – vielä kerran (no joo, ei ole ehkä viimeinen :)) Veera Vaahteraa noin niin kuin yleensä. (Nyt minulla vaan onkin sitten ikävä ongelma: mitäs minä nyt mahdolliseen hömpäntarpeeseeni luen, kun kaikki Vaahteran kirjat on jo ahmatoitu? No, onneksi on toivoa, että hän kirjoittaa lisää...)

Sattumalta sinun kertoo Karoliinasta, joka parisuhdekoukeroidensa keskellä painiskelee myös akateemisen pätkätyöläisyyden kurimuksessa: väitöskirja on kirjoitettu ja pätkä sieltä pätkä täältä aina välillä saatu, mutta eläkevirkaa ei ole juuri ollut näköpiirissä ennen kuin ehkä nyt, kun pieni pelastusprojekti filosofian laitoksella toimii kenties siltana myös eteenpäin. Huolia Karoliinalla aina vaan riittää, rakkauden ja työn ja vähän kaiken muunkin suhteen, ja unta sitä myöten oikein ei. Yliopistomaailmaa (ja samalla työelämää laajemminkin) teoksessa katsellaan pehmeästi pilke silmäkulmassa, vähän pohdiskellenkin, ja filosofian laitoksen miljööseen sopien mukana on myös mukava ripaus filosofiaa :) Romanttisella rintamalla Karoliinan elämässä pyörivät entinen poikaystävä Ville, josta Karoliina edelleen saa lounasseuraa, sekä filosofian laitoksen sohvalla rentoileva Matias. Luvassa on juuri sopivasti koukeroita ja romanttiselle tarinalle tarpeellisia väärinkäsityksiä, kunnes lopussa kaikki on ihanasti kohdallaan.

Siispä, pitemmittä puheitta: suosittelen lämpimästi Vaahteran teoksia laatuhömpän nälkään!

6 kommenttia:

  1. Ihan samoissa ajatuksisss täällä! Vaahteran kirjat ovat kevyitä, mutta on niissä ripaus syvempääkin. Pohdin sinun tapaasi, mitä lukea nyt, kun Vaahterat on ahmittu läpi. Ehdottomasti laadukkainta chick litiä, jota olen lukenut 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhatalo-Vaahteralla on kyllä taito kirjoittaa monenlaista, ja nämä "hömpätkin" ovat oikeasti hyviä kirjoja (millään en opi käyttämään tuota chick lit -sanaa :)). Ehkä näiden ihastuttavuus johtuu osittain Vaahteran kielestäkin, joka on sellaista lempeää ja kaunista. Ja voi meitä raukkoja ahmijoita, jospa Vaahtera pian kirjoittaa meille lisää :) Kiitos paljon kommentistasi, Sirri :)

      Poista
  2. Vaahteran kirjat ovat aivan parasta, itsekin muutamasta blogannut aika hehkuttavasti. Osuu omaan kirjamakuhermooni täydellisesti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas ihanaa, että meitä Vaahteran hehkuttajia riittää :) Kyllä näissä hänen kirjoissaan jotakin erityistä onkin, varmaan se sellainen tarinan ja kerronnan ja sopivan keveyden lempeä liitto. Kiitos paljon kommentistasi Mirzu ja mukavaa kun olet löytänyt tänne :)

      Poista
  3. Minulla on taas kommentti aika sivussa aiheesta, kuten jostain syystä aika usein... Olen tämmöinen sanojen maistelija ja tykkään myös ehdottomasti sanasta hömppä huomattavasti enemmän kuin chick litistä, joka ei korvissani kuulosta edes hauskalta vaan ääliömäiseltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, aiheen sivuun menevät kommentit ovat vain mainioita - eikös ole niin, että parhaat keskustelutkin syntyvät juuri sopivista rönsyistä :) Joo, minunkin suuhuni ja sormenpäihini sopii paljon paremmin tuo hömppä kuin chick lit. Jälkimmäinen tuntuu omassa käytössäni teennäiseltä ja vieraalta, vaikka ymmärrän että toisille se on ihan kelpo määre. Toinen vastaava kummajainen on se lukuromaani, en oikein osaa sitä viljellä, vaikka toisaalta toki jotenkin hahmotan, miksi toiset sitäkin sujuvasti käyttävät. Tuosta chick litistä tekee vieraan sekin, että tykkään niin kovasti suomen kielestä - ja se hömppähän on ihanaa, ehtaa suomea :)

      Kiitos paljon kommentistasi Leena!

      Poista



Kiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!