perjantai 9. syyskuuta 2016

Naisten aakkoset: F

Fredrika Runeberg vuonna 1846.
Kuvalähde Wikimedia Commons / Svenska Litteratursällskapet i Finland.Naisten aakkoset jatkuu taas, tänään kirjaimella F. Naisten aakkosissa etsitään siis naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella, ja idean on laittanut matkaan Tarukirjan Margit. Pienen hiljaisuusaikani vuoksi olen nyt vähän jäljessä Margitilta lainaamastani kerran kuukaudessa -tahdista, mutta ehkäpä se ei suuresti haittaa. Tahdithan ovat sovittelemista varten, eikös juu :)


1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Fredrika Runeberg. Fredrika-rouvahan kirjoitti muun muassa ensimmäisen suomalaisen historiallisen romaanin, Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä (1858), vaikka Topelius ehtikin omien sepitelmiensä kanssa ensin julkaisupuuhiin. Kansallisrunoilijamiehensä varjoon aivan liiaksi jäänyt Fredrika ansaitsee myös kaiken kunnioituksen suomalaisen naiskirjailijuuden tienraivaamisesta. Hänen esimerkkinsä näyttää komeasti, että siellä missä on tahtoa, on kyllä myös aikaa: Fredrika hoiti huushollin, lapset ja huitelevan miehensä ja vielä miehensä vieraskatraatkin ja ehti silti myös kirjoittaa. Voiko muuta kuin ihailla? Minua ajatus öisessä hämärässä kirjoittavasta Fredrikasta inspiroi suuresti <3


2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. 
Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?


Megan Follows eli ihanien Anna-kirjojen pohjalta tehdyn ihanan tv-sarjan ihana Anna. Annana Follows oli tosin vielä ehkä enemmänkin tyttö kuin nainen, mutta ei nyt saivarrella sellaisella. Niin kuin olen jo useampaan kertaan tainnut täälläkin hehkuttaa, Anna-sarjan näyttelijäkaarti on kerta kaikkisen onnistuneesti valittu. Anna, Gilbert, Marilla, Matthew, Diana, Rouva Lynde ja kaikki muutkin näyttäytyvät minulle myös Anna-kirjoja lukiessani näiden ihanien, loistavien näyttelijöiden kasvoisina, vaikka olenkin lukenut kirjat jo ennen sarjan katselemista. Oi ihana, ihana Anna <3 (Ja jos nyt tuli toistettua hieman liian monta kertaa tuota "ihanaa", niin annetaan se tässä Annan kohdalla ihanasti anteeksi :))


3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä 
(voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): 
a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? 
b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? 
Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.


Vastaan kysymykseen b:


Fredrika Wilhemina Carstensin. Suursuosikista puhuminen on tässä kohtaa ehkä hieman suurta, mutta kyllä tämäkin Fredrika hyvinkin ansaitsee tulla esille nostetuksi. Tämä Fredrikahan oli siis se, joka kirjoitti ensimmäisen suomalaisen romaanin: kirjeromaanimuotoon kirjoitetun romanssin Murgrönan (1840, suom. Muratti, 2007). Sentimentaalista romantiikkaa, kyllä, mutta tämä on silti se ensimmäinen! Että nyt ei sitten puhutakaan vain suomalaisen naiskirjallisuuden vaan ylipäätään suomalaisen kirjallisuuden ensiaskeleista. Mutta mitenpä lienee nykykouluissa ainakaan omilta kouluajoiltani en muista häntä merkkiasemastaan huolimatta ollenkaan mainitun. Aleksis Kiveä ja Seitsemää veljestä mitenkään vähättelemättä (ei tulisi mieleenikään!) vähän tätä ihmettelen.


*****


 Aikaisemmat naisten aakkoseni:


A
B
C
D
E

<39 kommenttia:

 1. Megan Follow on kyllä hienosti löydetty näyttelijälahjakkuus. Oletko nähnyt youtubesta hänen koe-esiintymisen? Ne oikeasti kirjoihin perustuneet jaksot ovat kyllä ihania, mutta sitten ne loppupään jaksot eivät enää, koska niissä on liikaa dramaturgisia vapauksia kirjoihin nähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ne myöhemmin tehdyt lisäosat ovat aika kamala koettelemus, enkä oikeastaan edes laske niitä koko sarjaan :) Mutta ne 80-luvun osat, aah <3 Ja enpäs olekaan tuota koe-esiintymistä nähnyt, täytyykin etsiä se nähtäväksi, kiitos vinkistä - ja kommentistasi myös :)

   Poista
 2. Molemmat Fredrikat ovat upeita nostoja!

  VastaaPoista
 3. Megan Follow on todella täydellisen sopiva Annan osaan. Itse olen enemmän Runotyttö-sarjan ystävä, mutta tv-versio Annasta on kyllä oikein hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain olekin, ihanin mahdollinen Anna <3 Myös Runotytöt ovat minullekin tärkeitä ja rakkaita, mutta Anna on jotenkin vielä enemmän sydämeeni pesiytynyt :) Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 4. Kaksi upeaa Fredrikaa! Runebergin tiesin, kävin hänen kotonaan alkukesästä (siis kotimuseossa Porvoossa), mutta enpä tiennyt, että Carstens kirjoitti ensimmäisen suomalaisen romaanin.

  Muuten, vastasin vasta viikonloppuna 12 kirjaa riippukeinuun -haasteeseen, jonka kesäkuussa blogiisi heitit. Innostuin itsekin kirjoista, joita siihen nostin. Kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten minäkin haluaisin päästä kuljeskelemaan Fredrikan kotiin! Jotenkin tuo Porvoo vaan aina jää vielä odottamaan. Onneksi Runebergien talossa voi kuitenkin myös virtuaaliseikkailla :)

   Carstensin minäkin löysin vasta melko vähän aikaa sitten. Ihan todella kummastuttaa, miten hän onkin jäänyt niin unohduksiin.

   Ja kivaa, kiitos kun vinkkasit haastevastauksistasi, tulen pian katsomaan :) Kiitos kommentistasi myös :)

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!