torstai 1. maaliskuuta 2018

Naisten aakkoset: V
Venny Soldan-Brofeldt: Omakuva, 1882.


Tarukirjan Margitin ideoima naisten aakkoset -haaste on edennyt kamarissani kirjaimeen V. Tässäpä siis jälleen taiteellaan ja (elämän)tarinoillaan
valloittaneita naisia:


1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Pauliina Vanhatalo ja myös hänen viihteellinen alter egonsa Veera Vaahtera. Pitkä valotusaika oli ensimmäinen Vanhatalolta lukemani teos, ja omaelämäkerrallisen Keskivaikean vuoden ohella se on minulle edelleen hänen tuotantonsa helmi. Lisää varmastikin taattua Vanhataloa on luvassa huhtikuussa, kun häneltä ilmestyy toinen omaelämäkerrallinen teos Toinen elämä (S&S, 2018).

Vaahterana Vanhatalo on puolestaan kirjoittanut minulle mitä oivallisinta täsmähömppää. Yleisesti ottaen jaksan viihdekirjallisuusgenreä hyvin huonosti, mutta joskus on kuitenkin hetkiä, joina kaipaan nimenomaan jotakin ihanan kepeää ja vaivatonta. Ja Vaahteran teokset, kyllä vain, ovat sellaisina hetkinä olleet minulle mitä parhainta täsmälukemistoa. Vanhatalo-Vaahtera on moninaisuudessaan mitä oivallisin paketti.


2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Venny Soldan-Brofeldt. Juhani Ahon taiteilijavaimo oli melkoinen nainen: vahva oman tiensä kulkija, joka eli rohkeasti omalla tavallaan eikä ihan vähästä tainnut hätkähtää. Vennyn kaltaisten suunnannäyttäjien jalanjäljissä kelpaa myös meidän tämän päivän naisten kulkea.


3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä
(voit tietysti vastata molempiin, jos haluat):
a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin?
b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille?
Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

Vastaan kysymykseen b:

Merri Vikin. Lotat olivat kymmenvuotiaan Katjan suosikkilukemistoa, eikä niiden kirjoittajaa voi siksi tässäkään sivuuttaa. Muisto koulun alakerrassa toimineesta kirjastosta ja kirjaston tiheästä Lotta-rivistöstä lämmittää ihanasti vieläkin: riemun hetkiä olivat ne, joina reppu täynnä Lottia saapasteli kotiin kaakaolle ja tiesi, että läksyjen jälkeen saa käydä kiinni Lotan kommelluksiin :)  

Kamarin aikaisemmat naisten aakkoset löytyvät täältä:

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
 N 
O
P
R
 S 
T
U8 kommenttia:

 1. Venny Soldan-Brofeldt on minusta taiteen ystävästä hieno valinta! Vanhataloa en ole lukenut, vaikka moni häntä suosittelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venny oli hieno taiteilija, joka eli myös monella tavalla mielenkiintoisen elämän - helppoa ei kyllä varmaan aina ollut. Ja Vanhatalosta on tosiaan moneksi, hän on hyvin monipuolinen ja tuottelias kirjailija, jonka tuotantoon kannattaa kyllä tutustua. Kiitos paljon kommentistasi!

   Poista
 2. Pauliina Vanhatalo-Veera Vaahtera oli minunkin valintani V-kirjaimeen. Merri vikiä ja Lottaa en sijaan muista lukeneeni, joten ehkä en löytänyt oikealle hyllylle sopivanikäisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, onpas hauskaa! Vanhatalo-Vaahtera oli tähän ihan itsestäänselvä valinta, ja niin myös nuo muut. Lotatkin ovat oikein hauskoja, mutta voi tietysti olla, ettei niistä enää saa ihan niin paljon irti, jos ne eivät kuulu myös lapsuusmuistoihin :) Kiitos paljon kommentistasi!

   Poista
 3. Venny on taitelijana lahjakas ja Merri Vikin lotat hersyvän hauskaa luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, eikö vain - Venny oli tosiaan lahjakas ja Lottien kanssa on ollut monta riemunhetkeä :) Kiitos paljon sinulle!

   Poista
 4. Merri Vikin Lotta-kirjat ovat minulle tuttuja ulkonäöltä, mutten koskaan ole lukenut tätä sarjaa. Voisi olla ihan hauskaa tutustaa Lottaan nyt, vaikka kesällä (talvi alkaa jo riittää minulle, kun alkaa tulla mieleen että sitä ja tätä voisi lukea kesällä... :)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina sitä jotkut kirjat vaan syystä tai toisesta jäävät lukematta, itse kullakin :) Lotat olivat tosiaan yksi pienen minäni suosikkisarjoista, ja jokusen Lotan olen nyt aikuisiälläkin nostalgiamatkoina lukenut, edelleen hersyvästi naureskellen :) Sitä en tosin varmaksi tiedä, onko tuo nauru johtunut siitä, että Lotat ovat tosiaan niin loistavan hauskoja, vai siitä, että ne tuovat mieleen sen pienen kymmenvuotiaan, joka niitä joskus luki - mjaa, ehkäpä molemmista :) Kannattaa Lottiin kyllä varmasti tutustua ihan jo yleissivistyksen vuoksi :)

   Ja kyllä vaan, sieltä se kesäkin keikkuen tulevi! Kiitos paljon kommentistasi :)

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!