perjantai 8. huhtikuuta 2016

Naisten aakkoset: B





Emily Brontë Patrick Branwell Brontën maalaamana, noin vuonna 1833.
Kuva Wikimedia Commons.


Margitin ideoima Naisten aakkoset -sarja jatkuu tänään kamarissani
kirjaimella B. 

Tarkoituksena on siis edetä aakkonen kerrallaan ja kolmeen kysymykseen vastaillen kohotella näkyville naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella.


1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Emily Brontë. Siksi, että Humiseva harju (1847) on yksi kirjallisuushistorian hienoimmista helmistä ja siksi, että hetkeen jona sen ensi kertaa luin, liittyy ihania, rakkaita muistoja. On huikeaa ajatella, että 29-vuotias 1800-luvun nainen jätti jälkeensä tällaisen luomuksen mitä hän olisikaan meille vielä kirjoittanut, jos ei olisi kuollut jo seuraavana vuonna, aivan liian varhain. Niin, mikä ihana sydämen ja kirjoittamisen palo: Minä rakastan kuitenkin omaani ja vien hänet mukanani: hän on minun sieluni. Ja: En voi elää ilman elämääni! En voi elää ilman sieluani! Oi ihana kamala lempi ja voi kaikki se, mitä särkynyt sydän ja repaleinen mieli saattaa ihmiselle tehdä.


2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Elsa Beskow. Ja ei, en huijaa: minua ihastuttavat myös Beskowin satusanat, mutta tässä kohtaa haluan nostaa esille erityisesti hänen kauniit kuvituksensa ja ajatella hänet kuvataiteilijaksi. Aikojen halki matkannut sieluni lepää hänen suloisissa piirroksissaan, joissa tätien helmat heilahtelevat ja lapsuus on ihanaa satua.


3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä 
(voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): 
a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? 
b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät. 

Tällä kertaa valitsen kysymyksen b:

Marion Zimmer Bradleyn. Siksi, että Avalonin Morgaine oli seitsemäntoistavuotiaalle samantapainen kokemus kuin Vihervaaran Anna kymmenvuotiaalle: en olisi ihan minä, jos en olisi Avalonin usvia (1982) silloin lukenut. Toisin kuin Annoja, Avalonin usvia en ole kuitenkaan lukenut enää pitkään aikaan. Epäröin tarttua siihen, koska luulen että minun on parempi antaa usvien leijailla mielessäni sellaisina kuin ne silloin kauan sitten olivat. Mutta niin tai näin, teos on ja pysyy hyllyssäni elämäni pyhänä kirjana.


A-vastaukseni löytyvät täältä.



20 kommenttia:

 1. Sinäkin pidät Humisevasta harjusta! Emily Brontë oli myös minun vastaukseni ensimmäiseen kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, Humiseva harju on helmi ja timantti. Muistankin, että Emily pääsi sinunkin vastaukseesi. On varmaan tiettyjä nimiä, jotka ovat monille läheisiä ja rakkaita. Kiitos kommentistasi Margit ja edelleen myös tästä mainiosta ideasta.

   Poista
 2. Ehdottomasti samaa mieltä Emilystä ja Humisevasta harjusta<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Humiseva harju on merkittävin englanninkielinen romaani. Se on täydellinen, ja täydellinen mitä harvinaisimmalla tavalla: Se on ihmisen ja elämän luonteen voimakkaasti yksilöllisen tajuamisen ainutlaatuinen ilmennys.

   - Walter Alleen –

   Poista
  2. Leena, eikö olekin hurmaava kirjailijatar ja riipivän ihana opus <3 Kiitos kommentistasi!

   Poista
  3. Täydellinen, kyllä, ja vaikka muutkin Brontën sisarukset kirjoittivat hienoja teoksia, niin kyllä Humiseva harju on se joka sydäntä eniten humisuttaa <3

   Kiitos toisestakin, tuli juuri samaan aikaan kun edelliseen vastasin :)

   Poista
 3. Voi että, Avalonin usvat kestää uusintaluvun, se on minun mielipiteeni. Nimim. jokuseen kertaan kirjan lukenut, ihan aikuisiälläkin. :) Morgainessa on outoa vetovoimaa, siinä on aivan upea naishahmo fantasiakirjallisuuteen. Muutenkin pidän siitä, että ko. kirjassa vanha taru on niin hienosti otettu fiktion käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, onpas hauskaa että sinäkin olet Avalonin usvien lumoissa :) Ja juu, minäkin olen lukenut sen moneen kertaan, mutta edellisestä kerrasta on nyt varmaan noin viisitoista vuotta... Joskus sen jälkeenkin taisin kyllä koettaa, mutta en jotenkin päässyt oikeaan tunnelmaan. Ehkä tuuli vain oli juuri silloin väärä ja joskus taas uskallan sittenkin usvia raotella... :) Toisaalta on ihanaa vaalia tarinan muistoa myös sellaisena kuin se nyt on. Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 4. B-kirjain on hieno ja vahva. Minulle varmaan yksi ylitse muiden on Simone de Beauvoir yksin Murtunut nainen ja kaikki yhdessä. Myös Anita Brookner on merkinnyt minulle paljon. Ja Bargum ja Blixen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei ollut vaikeaa keksiä vastauksia tähän kirjaimeen. Vähän tunkuakin taas oli niin kuin A:ssakin, mutta jotakin jäi sitten muita aakkosia odottamaan, hyvä niinkin :) Hienoja ja kiinnostavia naistaiteilijoita riittää. Kiitos kommentistasi Ulla.

   Poista
 5. Emily Brontë on minunkin suosikkejani, vaikka B-kirjaimeen valitsinkin hänen Charlotte-sisarensa. Ja Elsa Beskow! Hänen kuvituksensa ovat ihanan satuisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brontën kolme sisarta kaikkiaan ovat kyllä huikea luomisvoiman näyte. Charlottekin odottelee minulla C:tä :) Ja Beskowin kuvat ovat aivan hurmaavia, väkisinkin seestyy kun niitä katselee. Kiitos kommentistasi Paula.

   Poista
 6. Onpa ihania vastauksia! Brontën sisarukset, ilman muuta! Emily vai Charlotte, en muuten osaisi itse valita. Beskowin satujen ja kuvituksen ajatteleminen lämmittä mieltä. Ja hauskaa, että sinäkin olet nuorena viehättynyt Avolinin usvista. Tai olisihan se pitänyt arvata! <3 Niin minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kaimani: olisihan se pitänyt arvata! Eikö ole hykerryttelevää mitä kaikkea yhteistä saattaakaan löytyä <3

   Onneksi ei oikeasti tarvitse valita Emilyn ja Charlotten välillä. Minulle Humiseva harju on erityisin, mutta myös Kotiopettajattaren romaani on hyvin rakas. Ja Beskow, oi!

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 7. Hei, blogissani on sinulle haaste. Osallistuthan?

  http://klassikkojenlumoissa.blogspot.fi/2016/04/tietohaaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onpa hieno ja tärkeä haaste! Osallistun mielelläni kunhan ehdin :)

   Poista
 8. Hei, tykkään tästä aakkosideasta kovin. Saako sitä kenties lainata, jos intoa täällä päässä riittää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, eikö olekin mainio? Idea/haaste on Tarukirjan Margitin, mutta rohkenen sanoa että saat sen varmasti häneltä napata ja liittyä aakkostelijoihin :)

   Poista
 9. Näissä edellisissä kommenteissa asiat on sanottu niin hienosti että lisään tähän vain: <3 Humiseva harju värisytti nuoren lukijan sielua ja värisyttää sitä yhä edelleen. Teoksen lumovoima ei katoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Humisevan harjun huminat <3 Ihana kirja! Kiitos kommentistasi Kaisa Reetta <3

   Poista



Kiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!