torstai 26. toukokuuta 2016

Unpopular bookish opinions -haaste

Oletan, että kuvan kirjat 
(mm. Anna Karenina sekä Jane Austenin ja Brontën sisarusten teoksia) 
eivät ole kovin suuressa epäsuosiossa ;)Omppu haastoi minut vastailemaan kysymyksiin, joissa ollaan eri mieltä siitä mitkä kirjat ovat hyviä. Sanon heti, että tämä on varmasti haastavin haaste, jonka olen saanut. Siksi myös teen tämän heti ja nopeasti ja vatkaamatta, siten kuin vastaukset ensi ajatuksissa syntyvät. Niin niin, tietenkään en pidä kaikenlaisista kirjoista, mutta en myöskään pidä kirjojen julkisesta moittimisesta. Vieläkin on paha mieli niistä parista kirjasta, joista olen kamarissani kirjoittanut jotakin poikkipuolista. Minusta on paljon mukavampaa hehkuttaa ja hurmioitua. Se ei ole koko totuus minun ja kirjallisuuden välisestä suhteesta, mutta se on se puoli totuudesta jota mieluummin vaalin. Olen myös oppinut aika hyväksi siinä, että luen lähinnä sellaista mikä puhuttelee ja innoittaa juuri minua. Mutta, koetetaan :)


Haasteen säännöt ovat nämä:
1. Linkkaa haasteen antaja blogipostaukseesi. Lisää haasteen säännöt postaukseen.
2. Vastaa haasteen kysymyksiin.
3. Lähetä haaste vähintään kolmelle henkilölle ja linkkaa heidän bloginsa postaukseesi.
4. Ilmoita haasteen saajille haasteesta ja linkkaa heille postauksesi, jotta he tietävät mikä on homman nimi.


1. Kirja tai kirjasarja, josta kaikki muut pitävät, mutta sinä et.

En yksilöi. Sanon tähän vain, että kirjallisuus on minulle hyvin paljon myös sanojen estetiikkaa, enkä siksi halua lukea esimerkiksi itsetarkoituksellisen alatyylisesti kirjoitettuja teoksia. Yksi paska toimii toisinaan hyvänä tehokeinona, mutta se riittää. Ja sanonpa nyt tässä kohtaa senkin, että olen taas viime aikoina pohtinut kysymystä kirjallisuuden funktioista ja siitä, millaisena kirjallisuuden tulee maailma näyttää. En väitä, että oma näkemykseni olisi ainoa oikea, mutta se on oikea minulle: en halua kirjallisuudelta rumuutta. On eri asia näyttää maailman vääryys ja epäkohdat ja ihmiselämän kipuilut ja retostella niillä.


2. Kirja tai kirjasarja, josta kukaan muu ei pidä, mutta sinä pidät.

Ei kai sellaista olekaan? Tuskin olen maailman napa tässä(kään) asiassa? Ehkä olen kuitenkin jonkinlaisessa vähemmistössä sen suhteen, että luen mielelläni kirjavanhuksia, joita toisinaan pitää kaivella kirjaston varastoista. Patsastalen siis vanhan kirjallisuuden vaalijana ja puolestapuhujana. Mitä ikinä se minusta kertoneekaan, koen vanhan kirjallisuuden itselleni erityisen läheiseksi, vaikka luenkin myös uutta.


3. Kolmiodraama, jossa päähenkilö päätyy yhteen sen kanssa, jonka et olisi halunnut.

Voi Scarlett, Scarlett! Oliko pakko roikkua sokeasti Ashleyssä??? Rhett oli sinulle se oikea. Niin niin, tietenkin tarinan piti päättyä juuri niin. Onneksi Tuulen viemäällä on kuitenkin sillä tavalla avoin loppu, että olen aina saanut olla sitä mieltä että lopulta keksit sen keinon, jolla sait hänet takaisin, ja elitte elämänne onnellisina loppuun asti. Ja juu, jatko-osakin tarinallenne kirjoitettiin, mutta olisin ollut omaa mieltäni joka tapauksessa. Silti kyynelehdin joka kerta kun Rhett lähtee ja sinä jäät. Mutta oho, eihän tämä nyt ollutkaan tähän kunnollinen vastaus kun eihän Scarlett oikeastaan päätynyt yhteen kenenkään kanssa vaan jäi portaille itkemään. No, menköön. Kolmiodraaman syytä se kuitenkin oli.


4. Suosittu kirjagenre, josta et pidä tai josta haluaisit pitää, mutta et pysty.

Tämä on helppo: minulta on aina puuttunut se dekkarimutteri. En myöskään koe tästä minkäänlaista syyllisyyttä tai huonoutta, koska dekkarien ystäviä riittää. Mielipiteeni ei myöskään ole minkäänlainen vastalause kyseistä genreä kohtaan, se ei vaan ole se minun juttuni. Dekkarimutterin ohella minulta puuttuu myös kauhumutteri ja saa puuttuakin (vaikka pääni varmaan näyttäytyykin jo aika hölskyvänä). En kerta kaikkiaan uskalla lukea mitään kamalaa, koska mielikuvitukseni on aivan liian hyvä ja muistini liian pitkä, mikä väistämättä merkitsee vakavaa traumatisoitumisen vaaraa.


5. Pidetty, suosittu tai rakastettu hahmo, josta et pidä.

Hmm. Taidan olla tylsä. Minulla ei ole mitään sanottavaa. Rakastan niitä joita rakastan ja pidän niistä joista pidän, muut taitavat olla niin yhdentekeviä, etteivät yllä edes tajuntaan. Ei ihan totta tule mieleen ketään. Paitsi örkit, ja luulen kyllä ettei niitä rakasta monikaan.


6. Kirjailija josta monet pitävät, mutta sinä et.

Johan nyt on hankalaa. Vaikka en pidäkään esim. dekkareista, en halua sanoa etten pidä dekkareiden kirjoittajista. Sehän on aivan eri asia: en voi sanoa etten pidä ihmisestä vaikka en koe omakseni sitä lajia jota hän kirjoittaa. Sitä paitsi en tunne yhtäkään. Tietysti tässä tarkoitetaan lähinnä kirjailijan tapaa kirjoittaa, mutta saivartelen tahallani. Enkä vastaa mitään.


7. Suosittu sarja, jonka lukemiseen sinulla ei ole mielenkiintoa.

No, onhan näitä. Ensimmäiseksi tulee mieleen Fifty Shades of Grey. Kaipa sen voi suosituksi tulkita, vaikka ei ehkä täällä blogimaailmassa. Ei kiinnosta yhtään.


8. Kirja, joka on mielestäsi huonompi kuin siitä tehty elokuva.

Taas on pää täynnä tyhjää. En osaa vastata. Ehkä tämä johtuu siitäkin, että katson aika vähän elokuvia. Jotakin lörpötelläkseni sanon muina naisina, että esim. Anna-kirjoista ja Ylpeydestä ja ennakkoluulosta tehdyt tv-sarjat ovat muuten kerta kaikkiaan ihania ja ainakin minulle yhtä rakkaita kuin itse kirjat. [Ja edit: tietenkin myös Tuulen viemää -elokuva kulkee sydämessäni yhtä armaana kuin kirjakin.]


 *****

Koska olen viime aikoina ehtinyt seurailla blogimaailmaa hyvin heikosti, olen ihan pihalla sen suhteen, ketkä tämän haasteen ovat jo saaneet.
Haastan nyt kuitenkin vuorostani:


Ainon ja


 Kiitos Ompulle haasteesta! Taputtelen itseäni sen kunniaksi että sain vastaukset kasaan ja nyt menen kipin kapin päivän muihin puuhiin :)


10 kommenttia:

 1. On on haastetta tässä. Täytyypä miettiä.

  VastaaPoista
 2. Olenkin tähän haasteeseen jo joskus vastannut, mutta kiitos silti muistamisesta :)

  Oi, minäkin saan joskus varata kirjoja kirjavarastojen perukoilta. <3 Ne ovat ihanan vanhoja ja nyt kun ajattelee, on aika surullista että ne jäävät niihin varastoihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hupsis, onneksi tämä kömmähtely ei kuitenkaan ole kovin vakavaa :) Kirjastojen varastot ovat aarreaittoja, on vaan todellakin harmi että harva niitä aarteita sieltä varastojen kätköistä lainailee... Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 3. Kiitos vastauksista Katja. Ne ovat niin ihanan sinun näköisiä vastauksia. Minäkin saivartelin ensin omissa vastauksissani, mutta otin sitten käyttööni hienoisen väistöliikkeen. On tietenkin totta, että ihmisestä itsestään ei voi sanoa mitään, jos häntä ei edes tunne ja jos taas tuntee niin asia on eri tavalla monimutkainen.

  Kiitos vielä kun lähdit mukaan ja hyviä muita puuhia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, kiitos sinulle haasteesta. Ei tämä sitten niin hirvittävän haastava ollutkaan, kun vastaili vain omalla tavallaan. Oikeastaan tämä olikin aika hauska :)

   Saivartelu on toisinaan mukavaa, joskus ehkä antoisaakin, sellaista avartavaa. Ja kyllä, asiat ovat monesti monin tavoin monimutkaisia. Ihmisillä on monesti kaikenlaisia mielipiteitä jotka perustuvat lähinnä kummallisiin luuloihin, enkä nyt tietenkään tarkoita vain mielikuvia kirjailijoista.

   Kaunista viikonloppua!

   Poista
 4. Hurjan hyvät vastaukset, kaimani. Olen niin samaa mieltä esimerkiksi tästä: "Ei kai sellaista olekaan? Tuskin olen maailman napa tässä(kään) asiassa?" Minä en näet oikein usko siihen, että "kaikki" pitävät tai eivät pidä jostain kirjasta. Yksinhän me kirjoja luemme. :) Sain tämän saman haasteen ja jahka tähän ehdin, taidan linkittä sinunkin vastauksesi. Niin paljon löysin omia mietteitäni - tosin luen enemmän uutuuksia, mutta noin muuten.

  Suloista, sateen raikastamaa (ainakin täällä meillä) kevätiltaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaimani <3 Ja juu, en minäkään usko. Ei sellaista kirjaa olekaan josta pitävät kaikki muut paitsi me itse tai sellaista josta ei pidä kukaan muu kuin me itse. Saisi siinä olla aika ainutlaatuinen, jos näin olisi. Ja voi kivaa, linkitä vaan - jäänkin odottelemaan sinun vastauksiasi tähän :)

   Ihanaa viikonloppua!

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!