keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Takashi Hiraide: Kissavieras (2016/2001)

- kiitos kirjastolle -Kissa tuli kylään. Pieni ja siro, suippokorvainen. Sipsutti luokseni neljällä valkealla tassulla ja kiersi nurkat, jalat, teki hetkeksi pesän. Olisin tahtonut ottaa syliin ja silittää, mutta se pysyi mieluummin hieman etäällä, katseli vain, minä katselin takaisin. Hiljainenkin se oli, mutta jotakin se kertoi. Ja ei, se ei ollut minun mutta oli sittenkin. Mentyään jätti jälkeensä hieman hämmennystä, ehkä ymmärrystäkin. Ajatuksia, kyllä.


Esimerkiksi:

Päivittäiset tekomme muodostavat toistuessaan yhtenäisen virran, 
ja nuo kovin pienet purot yhdistyvät aikanaan suureksi joeksi.


Saattaa olla, että tärkeintä on pysähtyä välillä katselemaan pieniä kissoja. Ja korentoja. Ja ehkä on niinkin, että ihminen ihan oikeasti tarvitsee jonkun josta pitää huolta. Jonkun, joka samalla herättää näkemään maailman laajemmin, tulemaan ulos omien ajatusten kuoresta. Jonkun, joka kertoo kenties senkin, että kaikkea emme voi tietää.   


*****


Takashi Hiraide: Kissavieras. Romaani, 152 s. Japaninkielinen alkuteos Neko no Kyaku, 2001. Suomentanut Raisa Porrasmaa. S & S, 2016.

Kaunis kansi ja ulkoasu: Satu Kontinen.


6 kommenttia:

 1. Tässä on todella viehättävä kansi ja sen vuoksi toivoisin voivani tutustua tähän kirjaan itsekin jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kansi on todella kaunis, ja se myös tavoittaa harvinaisen hienosti tarinan tunnelman. Kannattaa kyllä tutustua, kirja on kooltaan pieni ja ajatuksiltaan viisas. Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 2. Tämä jotenkin niin kaunis ja herkkä kirja, hauras omalla tavallaan, hyvin japanilainen.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis ja herkkä, kyllä. Olen lukenut japanilaista kirjallisuutta hyvin vähän, mutta jotenkin tästä tuli juuri sellainen japanilaisen kirjallisuuden tuntu... Viehättävällä tavalla omanlaisensa kirja. Kiitos kommentistasi kaimani <3

   Poista
 3. Kaksisataa sanaa Charlotte Brontesta -haasteen osallistumisaikaa on jatkettu, joten pidähän mielessä. Hyviä lukuhetkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Tulenpa heti kurkkimaan kuinka kauan haaste sai jatkoaikaa, kiitos ilmoituksesta :)

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!