perjantai 24. heinäkuuta 2015

Kolme kirjaa -haasteKaisa Reetta ilahdutti minua Kolme kirjaa -haasteella. Haasteessa nimetään kolme kirjaa, joista on kirjoittanut blogiinsa ja jotka haluaisi lukea myös uudestaan. Tämä on hykerryttävä haaste, ja samalla kertaa sekä hyvin helppo että hyvin vaikea...

Minä olen niitä, jotka mielellään lukevat samoja kirjoja uudestaan ja uudestaan – ja kyllä, myös uusien lukukokemusten kustannuksella, sillä vanhoihin lukukokemuksiin palaaminen vie tietenkin tilaa uusilta. Laskeskelin likimääräisesti, että noin kolmannes myös kamariini kirjoittamistani lukukokemuksista on uusintoja: kirja on ollut luvussa toisen kerran tai kolmannen tai... Olen myös juurikin tässä kesällä lukenut uudestaan muutamia teoksia, joista olen tänne kirjoittanut: Aino Kallaksen Kirstin, Minna Canthin Salakarin ja Fredrika Runebergin Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä. Uudelleenlukeminen on minulle mieleistä ja mielekästä, sillä se syventää kokemusta ja avaa katsetta. Parhaat kirjat eivät tyhjenny ensimmäisellä lukukerralla, eivät ehkä ikinä.

Ajattelin ensin, että huiputtaisin haasteessa hieman ja kehittelisin vaikka kolme kolmikkoa. Koska on kuitenkin mahdotonta nimetä tähän kaikkia niitä teoksia, jotka haluaisin lukea uudestaan (niitä on ihan totta valtaosa täällä(kin) lukemistani kirjoista – kaikkeen elämäni varrella lukemaani en toki tahdo palata, mutta aika paljon taidan silti lukea itselleni hyviä kirjoja :)), päätin olla kiltti ja pysyä siinä kolmessa.

Kriteerini ovat tänään nämä: 1) olen lukenut kirjan uudelleen jo siitä kamariin kirjoittaessani, 2) edelleen edelleen edelleen haluan lukea sen ainakin sata kertaa, 3) kyseessä on myös sielukirja, sydänkirja, sisarkirja, miten sen nyt sitten sanookin ja 4) jos joutuisin autiolle saarelle vain kolmen teoksen kanssa, juuri nämä olisivat erityisen vahvoilla valittavien joukossa. Myös näihin kriteereihin mahtuisi tietysti selvästi enemmän kuin kolme teosta – toivon siis, etten oikeasti koskaan joudu sinne meren eristämäksi: niin hienoja kuin nämä kolme ovatkin, surisin niitä poisjätettäviä kirjoja surkeasti kyynelehtien (tahtoisin mukaan myös ainakin Annat ja ja Edithit, pliis...).


Vaan enempää jaarittelematta, tässäpä nämä:


Aino Kallas: Sudenmorsian (1928)


 

Siksi että:


Niin autuus, jolla ei määrää ole, ja joka ei maallisiin mahdu, tuli Aalon ylitse, ja hänen sieluunsa vuodatettiin ylönpalttinen onni, jolle ei ihmiskielessä ilmausta löydy sen ihmeellisen ja ylön runsaan riemun tautta, jolla se janoovaisen juottaa. Vaan tänä hetkenä hän oli yhtä Metsän Hengen kanssa, sen väkevän Daimonin, joka hänet sudenhahmossa oli valinnut  ja valtaansa ottanut, ja kaikki rajat raukesivat heidän väliltänsä, niin että he toinen toiseensa sulivat, niinkuin yhtyy kaksi kastepisaraista, ettei kenkään taida enää toista toisesta eroittaa.


 Ah Aino ja Ainon sanat!
Sudenmorsian on kirja joka tekee vahvaksi ja rohkeaksi: 
vaikka Aalon kohtalona on kohota tuuleen, 
hän puhaltaa lukijattareensa voimaa voimaa voimaa... 
Kallas on yksi ehdottomista sielukirjailijattaristani <3


**********


L. Onerva: Mirdja (1908)
Siksi että:


Ja elämän tahdon minä tuntea ja itseni.”


Voi vuosisadanvaihde ja uusi nainen! 
Myös Mirdjan kohtalo on lopulta karu,
mutta kaikessa karuudessaan hänen tarinansa on huikea tutkielma 
sata vuotta sitten eläneen naisen mahdollisuuksista.
Sydämeni sykkii Onervalle ja hänen Mirdjalleen aina ja ikuisesti <3


**********


Margaret Mitchell: Tuulen viemää (1936)

Siksi että:


”Mutta sinun sydäntäsi ja rakasta, häijyä, tunnotonta, itsepäistä sieluasi minä häneltä kadehdin. Hän ei välitä sielustasi, se narri, enkä minä välitä ruumiistasi.


ja että:


”Olen kyllästynyt siihen, etten milloinkaan saa olla luonnollinen enkä tehdä, 
mitä tahdon.”


ja että:


”Minun ei pidä ajatella sitä nyt. Ajattelen sitä toisen kerran, kun se on helpompaa.”


Niin: Oh, Rhett! Oh, Scarlett!
Ja ne Scarlettin heilahtavat krinoliinihelmat!
Scarlett on isosiskoni, jonka tapasin ensi kerran kolmetoistavuotiaana 
– meissä molemmissa on virheemme mutta voi, olemme erottamattomat <3


 **********


Tämä haaste on tainnut mennä jo aika monelle, enkä ole aivan perillä sen kaikista kulkureiteistä...

Mutta kamarista haaste singahtaa nyt
Valintojanne odotellen :)
 
12 kommenttia:

 1. Kiitos. Tätä täytyykin pohtia, sillä minäkin olen niitä, jotka lukevat kirjoja uudelleen ja uudelleen. Noista sinun kolmesta kirjastasi ainakin Tuulen Viemää on sellainen, jonka haluaisin taas kerran lukea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulen viemää on kyllä hieno elämys, aina vain! Hyvien ja rakkaiden kirjojen lukeminen uudelleen ja uudelleen on ylipäätään ihanaa :)

   Poista
 2. Sudenmorsian on minunkin uudelleen luettavien listalla. Sen kiehtovuus ei heti jätä rauhaa. Ja Mirdja, sitä en ole vieläkään lukenut.

  Kesälempeää viikonloppua sinulle, kaimani. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Sudenmorsian, siinä on taikaa ja voimaa... Ja Mirdja, voi... Odottelen kyllä, millaisia mietteitä se(kin) sinussa herättää jos sen äärelle ehdit... Ja tämä haaste taisi tulla sinullekin Kaisa Reetalta, joten odottelen myös kolmikkoasi :)

   Lempeitä kesähetkiä sinullekin kaimani ja kiitos kommentistasi <3

   Poista
 3. Kiitos haasteesta, nyt täytyykin alkaa miettiä vakavasti. :)
  Ihana Tuulen viemää pitäisi lukea uudelleen - luin sen monta monituista kertaa vuosia sitten. Sudenmorsian ja Mirdja puolestaan ovat olleet lukulistallani ikuisuuden. Jokohan pian olisi niiden aika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vakavaa mietintähetkeä tässä tosiaan tarvittiin :) Minusta tuntui toisaalta vaikealtakin valita vain kolme, mutta lopulta valinta oli helppo... Tuulen viemää on ihana ihana ihana, samoin Sudenmorsian ja Mirdja. Tuulen viemään tuuliin kannattaa kyllä palata, minusta se oli viimeisimmällä lukukerralla kaikkein hienoin ja hieno se on ollut aina. Tietysti suosittelen tutustumaan myös näihin Kallaksen ja Onervan luomuksiin...

   Poista
 4. Nonni, vastattu on :) Ja tuo ihana Sudenmorsian, se kestää lukukertoja myös täällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulenkin kurkistamaan tuota pikaa :) Sudenmorsian, oi, se on kirjallisuuden aatelia...

   Poista
 5. Hei Katja, täällä on valintani ja käänsin haasteen takaisin sinulle hieman toisessa muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulenpas siis kurkistamaan mitä olet valinnut ja käännellyt... :)

   Poista
 6. Oi Katja, kiitos että otit haasten vastaan! <3

  Miten hienosti toteutitkaan haasteen.. ilo oli taas lueskella ajatuksiasi näistä upeista kirjoista. Minulle sekä Sudenmorsian että Mirdja ovat vielä lukematta, mutta nyt päätin vihdoin korjata asian: laitan kirjat syksyn lukulistalle!

  Kiitos kiitos, Katja ihanainen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta ihanainen, kiitos sinulle haasteesta ja kommentistasi <3 Tämä oli tosiaan sekä helppo että vaikea haaste, vaikea siksi että monta rakasta kirjaa jäi kolmikon ulkopuolelle, mutta helppo siksi että nämä nyt ainakin ovat niitä aina aina aina sykähdytteleviä sydänkirjoja... <3

   Ja IHANAA, en malta odottaa että luet Sudenmorsiamen ja Mirdjan!!!

   Yksi sydän vielä <3

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!