perjantai 1. huhtikuuta 2016

HuhtikuuHuhtikuun ensimmäinen aamu alkoi hymyllä: viereen kömpinyt pikkukoululainen, joka joskus oli pieni maailmaan kiirehtinyt vauva, säteili lämmintä kevätvaloaan ja ilmoitti kuinka kauan omaan juhlapäivään vielä on. Muistutti samalla jälleen, niin kuin jokaikinen päivä, siitä miksi myös huhtikuu on oikeasti ihanakuu. Aamu jatkui, tietenkin, hyväntuulisella keppostelulla ja ilolla siitä miten pienistä asioista lapset osaavat riemuita. Tarjolle asetetut väärät vaatteet naurattivat, äidiltä kätkettiin appelsiinit ja selkään tuli lappu olen hassu (aika ihanaa muuten, saada olla hassu). 

Myöhemmin kävelin harmaan taivaan alla, satoi hentoa räntää. Katselin huhtikuuta, seisovaa rapalammikkoa, kuolleita lehtiä ja likaisia tienpientareita, sitä kaikkea mikä niin usein on tehnyt tästä vuodenajasta minulle niin ruman. Nyt ajattelin, että ei, ei se olekaan rumuutta, sehän on vain paljautta, jota kaikki uusi elämä herätäkseen vaatii. Sitäkin ajattelin, että luonto vuodenaikoineen on ihmisen kuva. Tai ihminen on luonnon kuva, ehkä paremminkin niin. Ja sitten sitä, että on ehkä luonnollista että kevät kaikessa paljaudessaan ja valoisuudessaan toisinaan myös väsyttää tai säikäyttää. Kevään valo valaisee meidät sellaisina kuin olemme.

Lapseni iloitsevat siitä, että saavat laittaa päälleen kevätvaatteet. Siitä, että saavat ajaa pyörällä. Siitä, että tulee kesä. Minä puolestani iloitsen heistä ja ajattelen, että lapsissa on suurta viisautta: he osaavat nauttia hetkestä ilman sen suurempia filosofioita. Tai ei, heidän filosofiansa ovat suuria, mutta ne ovat heissä itsessään. Minä, niin, minä olen aina ollut syksyihminen. Sellainen hämäräinen, joka pitää hiljaisuudesta ja käpertymisestä. Ja sellaisena varmaan aina pysyn. Mutta ehkä nämä kertyvät vuodet vähitellen opastavat huomaamaan kaikkien hetkien arvon, ihan oikeasti. Senkin, että ne kaikki voi ottaa vastaan juuri sellaisena kuin on.

Monissa blogeissa, myös täällä kamarissa, on viime aikoina pohdittu onnellisuutta, kiitos Pearl Cloverin ja hänen ystävänsä ideoiman ihanan Sieluni hymyt -haasteen. Minä olen jatkanut onnen pohdiskelemista hiljaa mielessäni. Miettinyt, taas, miten paljon onni on kiinni kyvystä nähdä oman elämänsä hyvä. Siitä, että ymmärtää iloita siitä mitä jo on sen sijaan että näkee vain puutteet. Tietenkin olisi valhe väittää, että jokainen hetki on minulle onnea. Ei tietenkään ole. Mutta myös tänään, huhtikuun ensimmäisenä päivänä, minä olen onnellinen. Minussa on vähän väsymystä, kaaosta, epätietoisuutta, mutta tartun silti kevättä kädestä ja iloitsen kaikesta siitä hyvästä mitä minulla on, juuri nyt. Muistan myös, että kaiken tämä paljauden alla kypsyy kuohuva kukkameri, elämän ihana hehku.


Siispä: kaunista huhtikuuta ♥


6 kommenttia:

 1. Oi kuinka suloisia ajatuksia. Hyvää huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna kauniista kommentistasi ja kevätvaloista huhtikuuta sinullekin <3

   Poista
 2. Ei rumuutta, vaan paljautta! Miten totta. Kaimani, olet melkoinen ajattelija ja se tekee minut onnelliseksi. Että siellä muutaman sadan kilometrin päässä minulla on kaima, joka on viisas, ajattelevainen, haaveileva ja ihana.

  Minäkin olen syysihminen, mutta vuosi vuodelta olen alkanut nauttia keväästäkin.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kaimani, kiitos ihanasta kommentistasi. Olet kyllä itsekin kaikkea ihanaa, siellä muutaman sadan kilometrin päässä <3

   Täällä on tänään sininen taivas ja kirkas valo, ehkä sielläkin. Aamukävely kauppaan kylvetti valossa. Ehkä syksyihmisetkin voivat lopulta olla myös pikkuisen kevätihmisiä, kunhan oppivat kohtaamaan kevään omalla tavallaan... Ihanaa viikonloppua sinulle <3

   Poista
 3. Katja, miten hienosti sinä huhtikuuta kuvailetkaan! Kevät on minullekin ristiriitaista aikaa. Päällimmäisenä pulppuaa ilo ja silti tässä kaikessa on jotakin ristiriitaista. Juuri tuo yhtäkkinen paljaus ja tunne sitä, että pitäisi kiirehtää jotakin kohti...

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, kiitos <3 Kevät on merkillinen vuodenaika, samaan aikaan täynnä sekä lupauksia että vaatimuksia. Ja juuri tuo tunne kiirehtimisen välttämättömyydestä on niin kummallinen - herätämmeköhän sen itsessämme ihan itse?

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!