torstai 8. maaliskuuta 2018

Naisten aakkoset: W

Maria Wiik: Maailmalle, 1889.
Kaksi vuotta sitten naistenpäivänä Tarukirjan Margit laittoi alulle hienon ja hurmaavan naisten aakkoset -haasteen. Haasteessa on kolmeen kysymykseen vastaillen ollut tarkoituksena nimetä innoittavia naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella, ja minäkin, kuulu haastenahjus, innostuin tästä haasteesta niin, että olen kuin olenkin kulkenut mukana koko tämän kaksi vuotta.

Tänään, haasteen kaksivuotispäivänä, kamarissa on edetty kirjaimeen W. Jokunen aakkonen olisi siis vielä jäljelläkin, mutta koska hatara pääni kerta kaikkiaan kieltäytyy yhteistyöstä jäljellä olevien aakkosten suhteen, nämä tämänpäiväiset, walloittavat w-naiset merkitsevät osaltani myös haasteen päättymistä. On siis aika kiittää – vielä kerran – Margitia tästä hienosta ja tärkeästä haasteesta: on ollut ilo saada olla tässä mukana ja nostella esille inspiroivia naisia ajan virrasta.

Kiitos siis, Margit!

Ja nyt, pitemmittä puhetta, 
wiimeisiin waan ei wähäisimpiin w-naisiin:


1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Edith Wharton. Katselin Viattomuuden ajan ensin elokuvana, kauan sitten lukiotyttönä, ja ihastuin elokuvaan – kas vaan – aika lailla. Kauniit puvut ja mennyt aika hurmasivat tietenkin jo itsessään, mutta minua taisivat jo silloin suurestikin innoittaa myös naiskuvapohdiskelut ja kysymykset ympäristön odotuksista ja oikean ja väärän monimutkaisuudesta. Sittemmin olen nähnyt elokuvan useammankin kerran, mutta itse teoksen luin, kummallista kyllä, vasta jokunen vuosi sitten. Varmaa kylläkin on, että tulen lukemaan myös teoksen vielä uudestaan (ja uudestaan).

2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Maria Wiik. Lahjakas Wiik on yksi ehdottomista taiteilijatarlemppareistani ja muun muassa Maailmalle yksi niistä kultakautemme teoksista, joita en koskaan väsy katselemaan (onneksi on postikorttikoko, joka mahdollistaa taidekokoelman myös minulle :)). Maalauksessa on aikaa ja ajattomuutta, elämänkierron ikiaikaisuutta, joka ei voi olla puhuttelematta, yhä uudestaan.


3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä
(voit tietysti vastata molempiin, jos haluat):
a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin?
b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille?
Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

Vastaan kysymykseen a:


Virginia Woolfiin. Tämä vastaus on varmaan vähän nolokin tässä kohtaa, mutta minä nyt olen niin nolo muutenkin, että mitäpä tästäkään.  Olen lukenut Woolfin tuotantoa toistaiseksi melko (ja merkillisen) vähän, ja myös hänen päiväkirjansa odottavat vielä lukemistaan. Erityisesti Oma huone on kuitenkin minulle yksi tärkeimmistä teoksista, ihan ylipäätäänkin ♥

Ja kysymykseen b:

Wendelan. Tämä salanimellä kirjoittanut kirjailijatar, Wendla Randelin, lukeutuu varhaisimpiin, 1800-luvulla kirjoittaneisiin naiskirjailijoihimme. Wendelan teos Den Fallna (1848, suom. Elisabet, 1999) on mielenkiintoinen ja avartava aikamatka varhaiseen naiskirjallisuuteemme: aiheena on, ajalleen varsin rohkeasti, aviorikos. Suosittelen Wendelan teosta lämpimästi kaikille kirjallisuushistoriasta ja varhaisesta naiskirjallisuudestamme kiinnostuneille! 


Wiimeisten naisten aakkosteni myötä toivotan myös
kaunista, omannäköistä naistenpäivää kaikille


Kamarin aikaisemmat naisten aakkoset löytyvät täältä:

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
 N 
O
P
R
 S 
T
U
V

10 kommenttia:

 1. Maria Wiikin herkkä ja havainnoiva tuotanto koskettaa: tuossa äidin paljonpuhuva katse ja esim. teoksessa "Huono omatunto" jopa tytön sormien asennon ilmeikkyys. Kaunista!
  Ihanaista ja ilmavaa naistenpäivää Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wiik kykenee tosiaan sanomaan teoksissaan paljon. Taidokas taiteilijatar!

   Kiitos Takkutukka ja tunnelmallista naistenpäivän iltaa <3

   Poista
 2. Onnittelut haasteen suorittamisesta! Kovin samantahtisesti olemme edenneet, minullakin tänään vuorossa W, mutta katson vielä, löytyyko loppuaakkosiin jotain.
  Yhtään samaa W-naista meillä ei ole, mutta mietin kyllä Maria Wiikiä ja Virginia Woolfia samoihin kohtiin kuin sinäkin.
  Mukavaa naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula - vähän nyt kyllä lusmusinkin tämän kanssa, kun menin tässä kohtaa luovuttamaan. Hyvä sinä, kun sinnikkäästi vielä jatkat :)

   Tulenpas siis tuota pikaa katsomaan sinun W-naisiasi! Lempeää naistenpäivää iltaa sinulle <3

   Poista
 3. Moikka Katja,
  Kas vaan tuossa edellä onkin juuri Paulan kommentti. Tulin juuri hänen blogistaan kommentoimasta, että olen suunnitellut tämän haasteen aloittamisesta sen kaksi vuotta. Hiljaa hyvä tule tai vaihtoehtoisesti ei tule ollenkaan. :D

  Wendela on mainio teos ja oli aikamoinen teko, kun se saatiin suomeksikin vihdoin. Woolfin tässä haasteessa W:n osalta varmaan itsekin mainitsisin. Toinen, joka heti tulee mieleen on Jeanette Winterson, jonka omaelämäkertaan Why be happy when you could be normal ihastuin suuresti.

  Hyvää naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippis Omppu :) Sinähän voitkin nyt sitten ottaa tästä seuraavan kahden vuoden projektin :D On ollut kyllä tosi hauska ja inspiroiva haaste tämä, vaikka ihan loppuun en nyt millään päässytkään. Vaan hyvä näinkin :)

   Ja kyllä vaan on todellakin kulttuuriteko, että saatiin suomeksi tuo Wendelan teos. Ja se Carstensin Muratti. Kukas suomentaisi myös ne kaikki vielä suomentamattomat?? Hei, otas koppi :D

   Sinä olet varmaan Woolfia minua enemmän lukenutkin. Mulla on jotenkin omituisesti jäänyt aika vähälle. Ja hmm, onpas tuolla Wintersonin teoksella kiinnostava nimi... Laitetaanpas mieleen.

   Kiitos Omppu ja ihanaa naistenpäivän iltaa <3

   Poista
 4. Minulla odottelee Woolfin Mrs. Dalloway bloggausjonossa. Suosittelen, on todella hieno kirja, hyvin aikaa kestänyt. Viattomuuden aika on minulle tuttu vain elokuvaversiona, mutta pitäisikin muistaa kokeilla myös kirjaa. Mukavaa naistenpäiväniltaa sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mrs. Dallowayn olen sentään lukenut, vaan siitäkin on kovin kauan... Taidan lukea joskus uudestaan :)

   Viattomuuden aika kannattaa ehdottomasti lukea myös kirjana, itse ainakin tykkäsin kovasti.

   Kiitos paljon kommentistasi ja oikein ihanaa naistenpäivän iltaa sinullekin <3

   Poista
 5. Minulla oli Virginia Woolf samassa kohdassa kuin sinulla, vain Mrs Dalloway on luettuna. Wharton ja Wiik ovat tuttuja hekin.

  Hienoa, että jaksoit tänne saakka aakkosten kanssa! Loput ovat todella vaikeita, sen huomasin itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, minullakin on tosiaan luettuna tuo Mrs Dalloway ja Oma huone ja ehkäpä vielä joku muukin, mutta aika hataraa on Woolfin tuotannon tarkempi tuntemus kyllä. Mrs Dallowaynkin olen lukenut joskus ajat sitten.

   Tämä oli tosiaan tosi kiva ja ihana haaste! Oli hienoa saada olla tässä mukana. Ja sinä pääsit tosiaan ihailtavasti loppuun asti, minä nyt annoin tuolle hataralle päälle periksi :)

   Kiitos paljon sinulle, sekä kommentistasi että vielä kerran myös haasteesta!

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!