maanantai 9. toukokuuta 2016

Naisten aakkoset: C



Naisten aakkoset -sarja jatkuu kamarissani kirjaimella C.


Tarkoituksena on siis edetä aakkonen kerrallaan ja kolmeen kysymykseen vastaillen kohotella näkyville naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella.


Kiitos jälleen Margitille tästä mainiosta ideasta :)





Minna Canth. Kuva Wikimedia Commons,
alkuperäisotos todennäköisesti Victor Barsokevitschin ateljee.



1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Minna Canth! Ehdottomasti! Siksi että kaikki mitä olen häneltä tähän asti lukenut, on ollut minusta tavalla tai toisella ihailtavaa. On todella inspiroivaa, että meilläkin on jo 1800-luvulla elänyt ja vaikuttanut tällainen upea, rohkea, tarkkakatseinen ja taidokassanainen nainen. Minna kertoi mitä näki ja näytti sen muillekin, vaikka vastaanotto oli välillä mitä oli. Hän osoitti epäröimättä havaitsemiaan yhteiskunnallisia epäkohtia ja oli samalla psykologisesti tarkkanäköinen ja kauniisti soljuvat kertojanlahjat omaava sanataiteilija.
Ah ihana Minna, ihailen <3 


2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. 
Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Colleen Dewhurst eli Anna ystävämme -tv-sarjan ihana Marilla. Sarjan näyttelijät ovat kaiken kaikkiaan onnistuneesti valittuja, ja Marillakin on juuri sellainen kuin pitää: vähän tuikea ja ankara, mutta silti sisältä lämmin. Suupielessäkin on juuri se pieni väre, joka kielii piileskelevästä huumorintajusta. Näyttelijätär ehti uransa aikana varmasti moneen muuhunkin, mutta minulle hän on nimenomaan Marilla.



3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä 
(voit tietysti vastata molempiin, jos haluat):
a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? 
b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät. 

Tällä kertaa vastaan molempiin kysymyksiin samalla nimellä:

a & b) Charlotte Brontë(e)n. Kotiopettajattaren romaani kuuluu henkilökohtaisiin helmielämyksiini, vaikka hänen sisarensa Humiseva harju sen huikeudessaan hieman päihittääkin. Mutta kyllä vain, Shirley ja Syrjästäkatsojan tarina ovat edelleen lukematta. Onneksi kirjat eivät kuitenkaan katoa vaan odottavat ja onneksi tämä loputon keskeneräisyys merkitsee aina myös sitä, että on yhä uusia ennenkokemattomia maailmoita odottamassa sitä ihanaa hetkeä jona niihin ehtii... Tänä vuonna onkin muuten Charlotten juhlavuosi, ja vuoden lukusuunnitelmiini kuuluu siksikin palaaminen Kotiopettajattaren romaaniin ja/tai tutustuminen lopultakin noihin muihin teoksiin.



A-vastaukseni löytyvät täältä
ja B-vastaukseni täältä


8 kommenttia:

 1. Mainio Marilla! :) Olen samaa mieltä kanssasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, eikö vain - Marilla on aivan mainio <3 Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 2. Tämä on kyllä niin ihana haaste... Tekisi mieleni itsekin aloittaa!

  Minna ja Marilla! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloita toki Kaisa Reetta - tämä on todella ihana haaste ja vastaillakin voi ihan omaan tahtiin :) Minna ja Marilla, niin hienoja ja ihania naisia molemmat <3 Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 3. Tämä on kyllä niin ihana haaste... Tekisi mieleni itsekin aloittaa!

  Minna ja Marilla! <3

  VastaaPoista
 4. Minna Canth on jäänyt minulle tuntemattomammaksi, mutta kirjoitat hänestä sillä tavoin, että herää kiinnostus tutustua. Ja Charlotte Brontë, suursuosikkini, jossa minullakin riittää vielä tutustuttavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Canthiin kannattaa kyllä tutustua, ihailen ja arvostan häntä todella paljon. On ihan kertakaikkiaan mahtavaa, että kirjallisuushistoriassamme on hänenlaisensa nainen. Onneksi kirjat ja kirjailijat odottavat meitä uskollisesti :) Tuokin kyllä vähän kummastuttaa, että kuinka nuo Charlotten teokset ovat vielä ihan lukematta - Professorin unohdin näköjään tuolla mainitakin. Mutta ihanaa, maailmat odottavat! Kiitos kommentistasi Paula :)

   Poista



Kiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!