maanantai 21. joulukuuta 2015

Joulun rauhaaTuomaan päivä. Huomenna talvipäivänseisaus. Sitten jo aatonaatto ja aatto. Joulupäivä ja Tapanin. Joskus toivoisin, että aika pysähtyisi näihin ihaniin hetkiin. Näihin, joina ei aivan vielä ole joulu mutta joina se kuitenkin on jo niin lähellä, että voi melkein kuulla kuinka sävelet enkelten käsissä helisevät.Niin, ehkä taas toivon, että aika kasvaisi, tulisi pitkäksi niin kuin se joskus kauan sitten joulun alla ja jouluaattona oli. Nyt lapseni on pitkin syksyä sanonut, että jouluaatto on vuoden pisin päivä. Kivoin mutta myös pisin. Minullekin se on kivoin, ihanin, mutta ei pisin vaan lyhin – päivä, joka menee aina liian nopeasti, niin kuin koko joulukuu tai ehkä koko syksy. Ja kuitenkin: niin sen täytyy mennä, muuttua eiliseksi, vaihtua huomiseen. Liittyä osaksi niitä muistojen jouluja, joihin kaikkiin on kuulunut niin paljon samaa ja jotka kertyvät sydämeen ihanina, kimmeltävinä jouluhelminä.

Tänäkin jouluaattona me heräämme hämäriin, syömme aamulla kynttilänvalossa joululeipää ja koristelemme kuusen, lounaaksi hautuu joulupuuro jonka syömme sen jälkeen kun olemme kuunnelleet kuinka Suomen Turku julistaa joulurauhan. Sitten, niin, sitten on niitä verkkaisiakin hetkiä, niitä jotka tekevät päivästä lapsille pitkän, joina tunnelmoidaan ja odotellaan illan joulupöytää ja mietitään, tuleeko tänäkin vuonna se pikaisesti piipahtava ja piilossa pysyttelevä tonttu joka makealle persona jättää jälkeensä karkkipapereita vai kenties ihan itse pukki... Niin tai näin, lapset saavat taas jokusen paketin ja niin aikuisetkin. Lahjat avataan hitaasti, yksi kerrallaan, hetkiä venyttäen. Ja ihana joulun tunnelma jatkuu.

En ole oikeastaan koskaan pitänyt siitä hieman hermostuneesta mielikuvasta, että jouluksi pitäisi hössöttää ja suorittaa. Tärkeintä on tunnelmointi, ja kohtuudesta kasvaa toivoakseni kaikin tavoin yhä kauniimpi sana. Minua viehättää kuitenkin valmistautumisen ajatus, ne tietyt rituaalit joilla joulua kohti astun, ja siksi on tiettyjä asioita, joita haluan jouluksi tehdä. Siitä joulu minulle tulee, tunnelmista ja sopivasta määrästä omaan tahtiin etenevää jouluista puuhaa. Niinpä minä haluan siivota, sen verran kuin kulloinkin jaksan. Tehdä joululaatikot ja leipoa leipomukset. Laittaa oveen kranssin ja ikkunaan lumihiutaleita, ostaa kauniin kukan tai kaksi. Kääriä pakettiin ne muutamat lahjat omalle perheelle ja rakkaille läheisille. Ja sitten, niin, saada sisälle kuusen ja istahtaa aatonaattona sen vielä paljaiden oksien katveeseen, katsella kuinka vihreillä oksilla tuikkivat vasta kynttilät. Juoda samalla ehkä kupillisen glögiä ja ajatella: huomenna se taas on, joulu.

Nyt, Tuomaan päivänä, kun joulu on jo nurkan takana mutta ei aivan vielä tässä, muistutan itseäni siitä kuinka aina sanon, että joulu on minulle tunnetila. Sellaisena se asuu sielussa ja sydämessä, kulkee mukana läpi vuoden. Vaikka nämä päivät jo pian ovat taas eilisiä, ei joulun siis ehkä tarvitse olla.


Johanna Kurkelan, Jarkko Aholan, Toni Kakon ja JP Leppäluodon
laulua lainaten toivotan kaikille lukijoilleniKamarissa alkaa hiljalleen joulun hämy ja hiljaisuus.


♥♥♥♥♥


13 kommenttia:

 1. Kaunis, ihana kirjoitus. :) Minäkään en ole hössötyksen ystävä, ja talvipäivänseisaus on minulle vähintään yhtä tärkeä kuin joulu. Päivän pidentyminen edes minuutin pari päivässä on tärkeää, kevättä ja valoa kohti on käännytty. Ja pian on kevät (en ole siis myöskään talven ystävä...)! Oikein rauhaisaa joulunaikaa sinulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MarikaOksa, kiitos. Minä olen talven ystävä, mutta toivoisin kyllä sitä oikeaa talvea joka hohtaisi lumen valkeutta. Talvipäivänseisaus on kuitenkin merkkipäivä minullekin, hetki ajan kiertokulussa. Tunnelmallista ja rauhallista joulunaikaa sinullekin :)

   Poista
 2. Tulipa jouluinen olo tästä postauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kuulla, Iloinen Kulkuri :) Kiitos kommentistasi ja tunnelmallista joulunaikaa!

   Poista
 3. Minäkin odotan joulussa aina sitä tunnelmaa, aattona heräämistä, jouluruoan syömistä, lahjojen saamista (totta kai :D), joulupäivien yhdessä- ja yksinoloa... Tänä vuonna tunnelma on kyllä hiukan hukassa, mutta ehkä se vielä ennättää.

  Kyllä aatonaatotkin saisivat kulua hitaasti, niin kuin päivät ennen kesälomaa, mutta niin myös joulun jälkeiset päivät. Yleensä jo avattua lahjani huokaan, että nyt se joulu tulee vasta vuoden päästä uudelleen. :)

  Joulun rauhaa sinullekin ja rentouttavaa lomaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulun tunnelma on tunnelmista ihanin <3 Jospa se olisi taas sinutkin jo löytänyt :) Ihanaa joulunaikaa sinulle Pearl Clover ja kiitos kommentistasi <3

   Poista
 4. Kaimani, kyllä, joulu on enemmän muuta kuin hössötystä. Se on paitsi herkkuja, kuusen koristelua, lahjapaperin parinaa ja piparkakun tuoksua, myös kynttilän valoa, omia hetkiä kirjan kanssa, villasukkia, läheisten kanssa olemista ja tunnelmointia.

  Suloista joulunaikaa sinulle ja perheellesi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaimani, niin. Joku saattaa toki pitää muutamia meidänkin ihanista joulupuuhistamme hössötyksenä, mutta meille ne ovat sitä joulun suloa :) Kiitos kommentistasi ja joulun iloa sinun ja perheesi juhlaan <3

   Poista
 5. Rauhaisaa Joulun aikaa sinulle Katja :)

  VastaaPoista
 6. Ihanaa joulunakaa sinulle ja perheellesi, Katja! <3

  VastaaPoista
 7. Ihanaa joulunakaa sinulle ja perheellesi, Katja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa Reetta <3 Joulun ihana aika jatkuu onneksi vähän vielä ja ehkäpä se saa omalla tavallaan jatkua aina... Hyvää alkavaa vuotta sinulle <3

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!