sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Merri Vik: Lotta, älä lannistu! (1960) Olen alkanut lukea Merri Vikin Lotta sarjaa. Merri Vik on aika hassu nimi, jotenkin salaperäinen. Olisi kiva nähdä miltä hän näyttää. Kuvittelen, että hänellä on hame ja korkokengät ja että hän on pitkä ja hoikka.

Lotta on hyvä sarja. Pidän Lotista, koska Lotta on niin hauska. Lotan oikea nimi on Marie-Sofie Månsson, mutta kukaan ei kutsu häntä sillä nimellä paitsi opettajat. Kaikki näet näyttävät nimeä Lotta.

Lotan perheessä on äiti, isä, kaksi isosiskoa ja veli. Siskot ovat Malin ja Gerd ja veljen nimi on Knatt. Lotta on matematiikassa tosi huono mutta hän tykkää äidinkielestä. Lotta sai matematiikasta ehdotkin, mutta pääsi kumminkin luokalta. Se on hyvä. Äidinkieli on minunkin lempiaine. Lotta kyllä aina vähän haaveilee tunneilla.

Lotta, älä lannistu! on kuudes Lotta. Tykkään lukea näitä järjestyksessä mutta joskus on hankalaa, kun seuraava osa on lainassa ja on pakko saada joku Lotta. Silloin luen epäjärjestyksessä. Luen Tiinojakin, mutta Lotta on parempi, vaikka on Tiinatkin hyviä. Lotan opettajan nimi on Kihara-Fridolf. Kihara-Fridolf opettaa ruotsia eli äidinkieltä. (Lotan äidinkieli on tietysti ruotsi, koska Lotta asuu Ruotsissa.) Tässä kirjassa Lotta lyö Kihara-Fridolffia viivoittimella jalkaan koska siinä on ampiainen. Sellaista voi sattua vain Lotalle niin kuin sekin että elokuvissa koira tulee juuri Lotan jalkoihin ja Lotta tietenkin kiljuu, kun hän kesken jännittävän elokuvan tuntee jaloissaan jotain karvaista!

Lotan paras ystävä on Giggi. Giggi on paljon rauhallisempi kuin Lotta. Lotta aina vähän sählää, mutta siksi Lotta onkin niin hauska. Lotta ja Giggi menevät kirjakauppaan apulaisiksi ja Lotta sählää kirjapaketit mutta se ei ole Lotan vika vaan ilkeän pikkupojan nimeltä Perra. Siitä tuleekin sitten aikamoinen sekasotku. Se jonka pitäisi saada runokirja saakin ”Silakkaa 77:llä eri tavalla” ja toisinpäin. Lopulta kaikki käy kuitenkin hyvin ja Perrastakin tulee Lotan ystävä. Sitten Lotta ja Giggi myyvät hyväntekeväisyysarpoja ja Lotta saa äreän patruuna Larssonin ostamaan kaikki arpansa. Sellainen se Lotta on, melkoinen sisupussi.

Se kirjoittaja laittaa joskus kirjaan semmoisen ykkösen ja sitten siinä lukee jonkun toisen Lotta kirjan nimi. Se tarkottaa, että se asia josta kirjassa kerrotaan on tapahtunut siinä toisessa kirjassa. Sillä tavalla tietää jos ei ole vielä lukenut sitä toista kirjaa. Se on aika hauskaa.

Lotta on ihan älyttömän hyvä! Suosittelen Lottaa kaikille, jotka tykkäävät hauskoista kirjoista.


Katja, 4 B 
10 kommenttia:

 1. Oi! :3 Hauska teksti! Minunkin äitini piti paljon Lotista, mutta en ole itse vielä lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pearl Clover :) Nämä tällaiset aiheuttavat aina pientä aikamatkailua... Lottiin kannattaa ehkä joskus tutustua, tätä isoakin minua naurattaa hänen äärellään yhä :)

   Poista
 2. Lotta-kirjat pitäisi kyllä lukea jossain välissä. Niissä sattuu ja tapahtuu kaikenaikaa eikä tylsää hetkeä taida ollakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näissä tosiaan sattuu ja tapahtuu - Lotta on aina Lotta :) Minunkin tekisi melkein mieleni lukea uudestaan koko sarja, mutta jo yksikin Lotta-kirja silloin tällöin hymyilyttää mukavasti. Kiitos kommentistasi!

   Poista
 3. Mainio Katja 4B! Mietin muuten, että kuka tätä juttua kirjoittaa. :)

  Muistin muuten nyt, miten yhtä sijaistamme kutsuttiin Kihara-Fridolfiksi - siis silloin kun olin neljännellä tai viidennellä luokalla.

  (Kiitos muuten siitä taannoisesta haasteesta. Se ilahdutti jo silloin ja juuri nyt istuin tähän koneen äärelle ja alan vastata siihen. <3 )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaimani, kiitos kommentistasi! Oli pakko antaa tuolle nelosluokkalaiselle puheenvuoro kun se niin touhukkaana tuolla mielessä hyppi :)

   Hehe, teillä olikin varmaan hauska sijainen... Ja ajatella, miten kaikin tavoin se kirjallisuus maailmaa jäsentääkin - isona ja pienenä :)

   Huomasinkin, että olet juuri tainnut vastailla haasteeseen, tulen heti kurkkimaan <3

   Poista
 4. Aah, Lotta-sarja oli niin ihana!! Oli mukavaa kun Vik antoi Lotan kasvaa ja kehittyä kirjojen myötä. Viimeisimmiksi jääneissä osissa Lotta oli kai jo menossa naimisiin pikkuserkkunsa Paulin kanssa?

  Pitäisiköhän tehdä retki muistoihin...

  Kiitos mukavasta tuokiosta Lotan parissa, Katja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lotat olivat - ja ovat :) - tosiaan aika kivoja, ja pieni Lotta-retki silloin tällöin saattaa olla ihmiselle hyväksi yhä vain... Ja juu, naimisiin taisivat mennä ja Vik kirjoitti sitten vielä Lotan tyttärestäkin - olin tosin kai tuon viimeisen kirjan ilmestyessä niin "iso" että se jäi ehkä lukematta, mutta nyt olen onneksi taas riittävän pieni :)

   Kiitos kommentistasi <3

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!