maanantai 7. marraskuuta 2016

Naisten aakkoset: I





Suosikkikuvittajani ihana luomus: Ilon Wiklandin talvinen Kesäkumpu



Naisten aakkoset jatkuu kamarissani kirjaimella I. Perinteiseen tapaan aloittelen aakkoskirjoitukseni muistuttamalla, että naisten aakkosissa etsitään naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella ja että tämän mainion idean on laittanut matkaan Tarukirjan Margit :)

 
1. Kuka on suosikkikirjailijasi?


Laura Ingalls Wilder. Siitä, kun olen viimeksi hänen Pieni talo preerialla -sarjaansa lukenut, on tosin vierähtänyt hirveän kauan aikaa, ja tämä suosikkiasema perustuu siten vuosia (tai vuosikymmeniä...) sitten koettuihin elämyksiin. Tutustumiseni Ingallsin perheeseen alkoi joskus pienenä ekaluokkalaisena, kun yhdessä äidin kanssa katselin sitä ihanaa sarjaa televisiosta, ja jatkui sitten muutama vuosi myöhemmin myös kirjojen lukemisella. Lukioikäisenä hellin sarjalla itseäni uudestaan, kun se tuli uusintana. (Muistatteko? Yhdeksänkymmentäluvun alkupuoli, ja se taisi olla sunnuntai-iltapäivä, melko perätysten tulivat sekä Pieni talo preerialla että Tie Avonleaan, ehkä eri kanavilta tosin, toinen ykköseltä, toinen kakkoselta?) Omat yksityiskohtaisemmat muistikuvani Ingallsin kirjoista ovat hatarat, mutta olen välillä törmäillyt näkemyksiin, että ne ovat kulttuurihistoriallisestikin merkittäviä teoksia, ja tämän ajatuksen voin tältä hataraltakin muistikuvapohjalta kyllä allekirjoittaa. Uusintaluku onkin varmasti jossakin kohtaa ajankohtaista ja paikaillaan. Ja ehkäpä sitä sarjaakin voisi taas joskus katsella... vaikka, niin, vähän vaikeaa se saattaa olla, kun jo pelkkä tunnusmusiikki tahtoo saada kyynelehtimään (niisk tätä ajan kiirehtivyyttä ja kertyvyyttä).


2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?


Astrid Lindgrenin rakkaita tarinoita ihanan ihastuttavasti kuvittanut Ilon Wikland. No juu, kirjallisuuden saralla taidetaan tässäkin kyllä vahvasti pysytellä, mutta onhan kuvittaja kuitenkin vähän eri kuin kirjailija, vaikka samaa ihanaa kirjallisuuden maailmaa molemmat osaltaan luovatkin... Niin tai näin, Astridin sanojen ja Ilonin kuvien lumoava liitto on kerta kaikkiaan lyömätön Ilonin kuvitukset vastaavat tietenkin täydellisesti myös nostalgiannälkääni ja virvoittavat sammumatonta kauniiden kuvien janoani.  Ja kyllä, kaikki Ilonin kuvitukset ovat minusta ihania, mutta erityisesti rakastan lumisateen syleilemää Kesäkumpua kertomuksessa Marikki, katso, lunta sataa ja kaikkia niitä vanhanajan joulutunnelmaa suloisesti henkiviä kuvia myös esimerkiksi Melukylän joulussa. Ja kas, nyt kun satuin vilkaisemaan, niin Wikipedia tiesi myös kertoa, että Ilon on ruotsinvirolainen, mitä en ole ennen tiennytkään. Ihanaa, virolaisuus antaa Ilonille jotenkin sellaisen soman lisämausteen.


3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä 
(voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): 
a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? 
b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? 
Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

Vastaan kysymykseen b:


Anni Swanin ihanan, rakkaan Iris-rukan. Montgomeryn Annan ohella Iris on rakkaimpia kirjallisia sisariani, ja minua kiehtoo ajatella myös sitä vuosisadanvaihteen maailmaa, jossa tämäkin ihana tyttönen on kirjoitettu. Iris on köyhä ja monella tavalla osaton pieni tyttönen, mutta samalla hän on myös täynnä sisäistä paloa ja rohkeutta, ja siksi hän sopii hienoksi, ajattomaksi esikuvaksi sekä pienille että isoille lukijoille. Metsälintusen kertomuksessa on hellivää lohdullisuutta, joka muistuttaa että kaunis, hyvä ja tärkeä on maailmassa mahdollista.


*****


Tästäpä tulikin nyt tällainen tyttö- ja lastenkirjallisuudentäyteinen kirjain, mutta hyvä niin: nämä ovat juuri niitä lukukokemuksia ja -elämyksiä, joista se tulevakin lukijuus kasvaa. Ehkä asiaan vaikuttaa osaltaan sekin, että olen viime aikoina taas ollut tyttökirjatuulella. Ei sitä vaan taida ikinä näille ihanille kirjallisuuksille liian isoksi kasvaa. Onneksi niin.


Aikaisemmat naisten aakkoseni:


A
B
C
D
E
F
G
H




15 kommenttia:

  1. Ihania valintoja (vaikka itse tunnenkin hyvin vain Iris-rukan).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Margit, kiitos :) Ihanaa näitä on mietiskelläkin :)

      Poista
    2. Höh, en osannut laittaa tuohon omaan ihanaani lihavaa I:tä, vaikka koetin kopsatakin... Ajatuksen tasolla se siinä silti on :)

      Poista
    3. Lihavointi pitää tehdä kommenteissa html-koodilla.

      Poista
  2. Luin Pieni talo preerialla-kirjan joskus kymmenisen vuotta sitten ja rakastuin siihen. En muistaakseni lukenut muita sarjan kirjoja, mutta edelleen jotenkin todella nostalginen kuva tuosta kirjasarjasta säilynyt mielessä. Tarkoitus olisi joskus lukea Pieni talo preerialla -kirjoja. Sarjaakin olen telkkarista nähnyt lapsena muistaakseni muutaman jakson. Ja Ilon Wikland! Et ole ainoa, joka hänen kuvituksiaan rakastaa. Ne sopivat niin hyvin Astridin tarinoiden kanssa yksiin. :)
    Iris sensijaan ei ole tuttu, Anni Swanin tuotokset on jäänyt vähemmän tutuiksi. Hyllyssä on kyllä kirja Jänis Vemmelsäären ja Kettu Repolaisen seikkailuja, mutta se onkin jäänyt ainoaksi luetuksi Anni Swaniksi.
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi Tiia. Ja onpas kivaa, että Pieni talo preerialla -sarja on sinullekin tuttu :) Se onkin kyllä ihanasti nostalgiaa tulvillaan molemmissa muodoissaan, sekä kirjoina että tv-sarjana.

      Ja juu, en uskokaan olevani ainoa Ilon-fani :) Astridin sanojen ja Ilonin kuvien liitto on kerta kaikkiaan täydellinen, ja varmasti niitä oikeutetusti rakastavat hyvin monet <3 Iris-rukkaankin suosittelen tietysti tutustumaan, hän on ihana pieni metsälintunen <3

      Poista
  3. Katja tämä postaus ihan henkii sinua. Vaikka en tyttökirjoja olekaan lukenut (paitsi Tiinoja, jos ne lasketaan), niin Pieni talo Preerialla on sentään tv:stä tuttu! Kiitos näistä tunnelmista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu, ehkä niin, taidan olla niitä ikuisia tyttökirjatyttöjä :) Mutta haa, kyllä Tiinat lasketaan, löytyypäs siis Ompustakin tyttökirjaulottuvuus :D Miten muuten, tykkäsitkö niistä? Minulle Tiinasta ei koskaan tullut samalla tavalla läheistä kuin monesta muusta, mutta ahmin kaikki Tiinat silti. Ja Pieni talo preerialla on kyllä niin - no, Pieni talo preerialla <3 Kiitos kommentistasi, kiva kun piipahdit tunnelmoimassa :)

      Poista
    2. Tykkäsin ja kovasti. Halusin olla niin kuin Tiina. :D

      Poista
    3. Mitenkähän olikin ihan sellainen hytinä, että Omppu saattaisi olla Tiina-tyttöjä :D

      Poista
  4. Iris-rukka on minunkin suosikkejani, vaikken sitä omaan I-kirjaimeeni valinnutkaan, Anni Swanin kirjoista ehdoton ykköseni.

    Sen sijaan en juuri ole lukenut Astrid Lindgrenin kirjoja, jostain syystä, joten kuvittaja Ilon Wikland on tuntematon. Sen sijaan valitsin toisen kuvittajan ja kuvataiteilijan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iris on ihana, on <3 Ja Astridin kirjoihin suosittelen kyllä kurkistelemaan ja ihastelemaan samalla Ilonin ihania kuvia, ne ovat kerta kaikkiaan hellivä yhdistelmä <3

      Kiitos kommentistasi Paula! Tulenkin tuota pikaa kurkkaamaan sinun I-kirjaimesi :)

      Poista
  5. Tuo Ilon Wiklandin kuvitus on todella kaunis ja viehättävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin :) Ilonin kuvat ovat oikein ihanaa hellimishoitoa <3 Kiitos paljon kommentistasi.

      Poista



Kiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!