maanantai 25. tammikuuta 2016

Talvihetkiä ja pieniä mietteitäTalvi. Paukkupakkanen vaihtunut lauhaan. Kylmään tottunut keho lämpenee kävellessä liikaa. Takana nuhaköhäviikko eikä kaikki aivan ohi vieläkään, pöpöpahalainen on kiusannut koko perheen. Ehkä siksikin mielessä hälyä ja pientä hermostumistakin, on niin paljon mitä pitäisi ja mitä tahtoisi tehdä eikä hidas ehdi määrättömästi. Haittaako se, ettei ehdi? Niin, ikuisuuskysymys, johon on aina sama lohdullinen vastaus, se joka ei kuitenkaan aina vakuuta: ei. Mutta toisaalta, eikö vain välillä teekin aika hyvää vetäytyä muutamaksi päiväksi parantelupesään, kääriä ympärille peitto ja perhe ja pehmeitä ajatuksia siitä ettei tarvitse tehdä yhtään mitään.


Hälystä ja pöpörönteistä huolimatta talvi on kaunis. Näen lunta ja tunnen sittenkin levollisuutta. Ja se, että pakkanen on paukkunut, on tehnyt talvesta oikean. Ensi viikolla onkin jo helmikuu. Se tietää jo kevättä. Ja runebergintorttuja. Laskiaispullia. Jotenkin minusta tuntuu, että minussakin on sittenkin pikkuisen kevätihmistä. Tekee mieli kukkia. Siivoamista. Auringonpisaroita. Lintujen laulua. Mutta ei lumi silti saa sulaa ennen maaliskuuta. Vielä on talven ja valkean ja pakkasen aika.

Päivien hetkiin mahtuu paljon, niin aina. Monenlaisia ajatuksia, tunnelmia, ailahteluja. Mielen vuoristoratojen vastapainoksi on onneksi myös arjen hyväätekevää käsinkosketeltavuutta. Pilkottavia porkkanoita ja tiskattavia lautasia. Pyykkejä. Tulitikun raapaisuja, valoa ja lämpöä. Ja niitä lukuisia rikkinäisiä villasukkia, joiden tilalle tarvitaan uusia. Saan olla sukkamummu. Sellaisenakin olen tosin vähän hitaanpuoleinen.
 
Illan hämyhetkissä voin ehkä kirjoittaa vielä vähän tai ainakin ajatella mitä kirjoittaisin. Tai lukea kirjaa joka on kesken. Tai jatkaa Downton Abbey -maratonia ja neuloa samalla sitä sukkaa. Kunhan vaan muistan mennä ajoissa nukkumaan, mitä sitten teenkin. Aamulla nukuttaa, aina, vaikka kuinka koen olevani aamuihminen. Mutta kun olen iltaihminen myös. Vuorokausi tarvitsee eri hetkensä niin kuin vuosi. Ja ihminen.

On se aika jännää. Että ei näitä hetkiä silti tästä läheltä oikein näe. Ne näkee aina paremmin sitten kaukaa. Kuulee paremmin kaikki ne erikokoiset kuulumiset, jotka tekevät näistä päivistä juuri näitä.


2 kommenttia:

 1. Tiedätkös, että minä olet nyt yrittäny tietoisesti saada itseni viikonloppuisin aikaisemmin nukkumaan (eli viimeistään yhdeltä), jotta heräisin kahdeksalta ja vuorokausirytmi ei menisi pahasti sekaisin. Koen samoin kuin sinä, että vaikka olenkin aamuihminen, olen myös iltaihminen ellen suorastaan yöihminen.

  Rakastan yön hiljaisuutta, mutta sen vero on se, että parhaiten saan asioita aikaan heti aamusta, joten ei sopisi nukkua kymmeneen.

  Nyt juuri on erityinen transitioaika, joka vie mukanaan. Minne asti, ei tänään tarvitse tietää. Mukavia talvipäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, eikö olekin vähän hankalaa olla monta. Minä olen kaiken lisäksi uni-ihminen. Tekisi mieli valvoa myöhään, herätä aikaisin ja nukkua paljon. Siinäpä taas yhdenlaista tasapainoilemista :) Noh, oikeastaan en juuri pysty valvomaan yli puolenyön tai nukkumaan kovinkaan pitkään koska menen herkästi vähän sekaisin. Niin että aika tasaisesti on vaan koetettava elellä :)

   Transitioaika, niin. Elämä on. Ihana tuo toteamuksesi: Minne asti, ei tänään tarvitse tietää. Tämänkin viisauden tietää kyllä, mutta aina joskus unohtaa.

   Kiitos kommentistasi ja kauniita päiviä <3

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!