keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Naisten aakkoset: M
 

- Margaret Mitchellin upea eepos,
jonka luin viimeksi pari vuotta sitten joulun aikaan -

Naisten aakkoset jatkuu kamarissani kirjaimella M ja mikäs sen mainiompaa, maaliskuussa kun jo ollaan. Maaliskuu merkitsee muuten myös naisten aakkosten vuosipäivää, sillä Tarukirjan Margit laittoi tämän mainion haasteen matkaan juuri viime vuoden maaliskuussa, naistenpäivänä. 
Ihan tälle päivälle juhlapäivä ei siis osu, mutta melkein :)

Minäkin, armoton haastenahjus, innostuin tästä hienosta haasteesta heti ja hurmoksissani pyöräytin A-naisistani hieman ruuhkaisenkin vastauslitanian – itseni tuntien kai arvelin, ettei minusta olisi pitkäjänteiseen haasteiluun tässäkään kohtaa ja latasin kirjoitukseeni siksi mahdollisimman monta ihanaa A-naista. Vaan kuinkas kävi, haastenahjus on kuin onkin mukana yhä vain! Aakkostelu on ollut todella hauskaa ja antoisaa, ja on ollut riemastuttavaa tällä tavoin nostella esille ihania, innoittavia naisia. Ja kyllä vaan, yhtä lailla antoisaa ja avartavaa on ollut lukea myös toisten aakkostelijoiden hienoja valintoja: välillä on tullut vastaan samoja naisia ja välillä ihan eri, ja kumpikin on ollut yhtä hauskaa. Niin että hehkutetaanpas tässä merkkipäivän kynnyksellä vielä sitäkin, että kyllä vaan nämä naisten aakkoset ovat jo moneen kertaan mitä innoittavimmin osoittaneet, miten valtavan paljon inspiroivia naisia tässä maailmassa on ollut ja yhä on! Kiitos siis jälleen kerran Margitille hienosta ideasta ja aakkosmatkustelu jatkukoon :)
Ja nyt siis kamarin M-naisiin:


1. Kuka on suosikkikirjailijasi?

Margaret Mitchell. Tietenkin ♥ Ah Tuulen viemää ja ihana, kamala Scarlett ♥ No juu, myönnetään, että toistan itseäni pahan kerran: Tuulen viemää on ollut aakkosissani esillä jo aiemminkin, sekä ihanan Vivien Leigh’n että kerrassaan mainion Hattie McDanielin kautta – molemmat siis aivan upeita näyttelijättäriä, jotka tekevät myös tarinan elokuvaversiosta unohtumattoman (ja oho, hups, saattaa kyllä olla että vielä kolmaskin näyttelijätär tuosta rakkaasta elokuvasta näille listoilleni tulee). Mutta niin tai näin, enhän minä mitenkään voi teoksen kirjoittajaakaan aakkosissani ohittaa! Ehkäpä kuitenkin tehdään nyt tällä kertaa niin, että jätän ne enemmät huokailut ja ryöpytykset väliin ja tyydyn vain toteamaan että oi minkä eepoksen Mitchell jälkeensä jättikään! (No, ihan vähän on kyllä silti pakko huokailla: Oh, Scarlett! Oh, Rhett! Oh, Gone with the Wind!) Niin ja juu, jos joku ei vielä tiennyt, niin Mitchelliltä on muuten postuumisti julkaistu myös pieni nuoruudenaikainen romanttinen kertomus Paratiisisaari, joka tuohon huikeaan pääteokseen verrattuna on toki monin tavoin köykäinen, mutta silti yksi askel hänen kirjailijanelämässään. Kertomuksen kanssa samoihin kansiin on kerätty myös valokuvia ja kirjeitä, joten kannattaa kyllä tuohonkin pikku teokseen tutustua jos Mitchell enemmänkin kiinnostaa. Ilmeisesti Mitchelliltä on julkaistu myös muita kirjallisia tuotoksia kertomuksista kirjeisiin, mutta näitä ei ole kai suomennettu.


2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. 
Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?

Madonna. Juu, kyllä vaan, ja eikös vaan olekin niin että Scarlettin krinoliinihelmoissa on mitä luontevinta tanssahdella Madonnan tahtiin :) Laulajattaren edesottamuksista viimeisten parinkymmenen vuoden aikana en kylläkään tiedä yhtään mitään, mutta sen sijaan olen hyvin vahvasti sitä sukupolvea, jonka jalat ja mieli alkavat väkisinkin iloisesti vipattaa, kun jostakin kantautuu korviin vaikka että but you made me feel / yeah, you made me feel / shiny and new… Tuo Madonnan vanhempi musiikki kaukaa 1980-luvulta ja 1990-luvun alkupuolelta kantaa mukanaan valtavan paljon muistoja ja rohkenen kyllä luulla, että niin se kantaa monelle muullekin... Selvästikin minulle tekee edelleen hyvää saada silloin tällöin pieni hyvänmielenannos aitoa Madonnaa – ja vaikka nyt sitten tosiaan tämä (no juu, tuo musiikkivideo on kyllä ehkä vähän liiankin kasarihersyvä :))


3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä 
(voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): 
a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? 
b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.

Vastaan kysymykseen b:


Martta Wendelin. Kas niin, ja nyt se krinoliinihelma palaa sitten tanssilattioilta puhtoisten koti-idyllien ääreen :) Kyllä, Martta Wendelinin kuvat ovat minulle(kin) ennen kaikkea idyllejä, ja olen yksi niistä, joiden sydämeen hänen kaunis kuvamaailmansa on tehnyt pehmeän pesän. Olen jo vuosikausia ollut jokseenkin riippuvainen hänen kuviensa tarjoamasta kauneudesta ja siitä suloisesta, nostalgisesta yksinkertaisuudesta, jota niiden kuvaama maailma kerta toisensa jälkeen välittää. Uusi vuoteni ei siksi oikein ala ilman uutta Wendelin-kalenteria, mutta onneksi sellainen on aina seinälleni löytänyt. Kuten monet tietävät, Wendelin oli valtavan tuottelias kuvittaja ja taiteilija, joka uutterasti kuvitti kirjoja ja lehtien kansia ja jonka siveltimistä syntyi myös valtava määrä postikortteja (ne joulukortit <3). Juuri nämä ihanat, rakkaat kuvitukset jatkavat elämäänsä myös noissa jokavuotisissa kalentereissa.


Aikaisemmat naisten aakkoseni:

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
 L8 kommenttia:

 1. Enpäs muistanutkaan, että tällä haasteella on kohta synttärit. Erittäin mukava haaste, jota kyllä tulee ikävä sitten kun viimeinen kirjain on ohi. Minullakin taitaa olla M-seuraavana vuorossa, ja Mitchell löytynee omaltakin listaltani. Madonnan musiikistakin tykkään, vaikka taidankin valita vähän toisenlaisen tyylisuunnan edustajan omalle listalleni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä ollut tosiaan mainio haaste ja sopivan leppoisa myös tällaiselle haastenahjukselle :) Mitchell kuuluu tietenkin itseoikeutetusti kaikkien Tuulen viemää -fanien listoille, ah ja oi Scarlett ja Rhett <3 Ja hih, ei tuo Madonnan tyylilaji minullekaan noin niin kuin ylipäätään ihan se omin ole, mutta muistomusiikin suhteen pätevät ihan omat innoitukset :) Kiitos paljon kommentistasi <3

   Poista
 2. Margaret Mitchel oli minullakin yhtenä vaihtoehtona lempikirjailijoihin, päädyin sitten kuitenkin iki-ihanaan Montgomeryyn, koska Montgomeryn vaikutus minuuun lukijana on suurempi. Tuulen Viemän olen ajatellut jossain vaiheessa taas lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Montgomery onkin ehdoton ihanuus myös. Minä laitoin hänet jo tuonne L-listalle, niin tänne mahtui nyt tämä Mitchell :) Kiitos Aino <3

   Poista
 3. Kiitos itsellesi ahkerasta osallistumisesta!
  Margaret Mitchell oli yksi minunkin M-naisistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, tämä on tosiaan ollut aivan mahtava haaste, kiitos sinulle tästä ja kommentistasi myös :) Mitchell on kyllä kirjallisuushistorian kiistattomia kuningattaria, Tuulen viemää on kerta toisensa jälkeen värisyttävä eepos <3

   Poista
 4. Tuulen viemää <3

  Olet ehtinyt aakkosissa pitkälle! Tätä sarjaa on ollut ilo seurata blogissasi, kiitokset siitä!

  Ja Madonna, kyllä kyllä, hän kuului ehdottomasti minunkin nuoruuteeni, hän on jännittävä sekoitus 'emansipaatiota' ja krinoliinia!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa Reetta, eikö vaan olekin Tuulen viemää aivan ihana <3 Ja Madonna on kyllä irrottamaton osa nuoruuden äänimaisemaa :)

   Kiitos paljon kommentistasi <3

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!