maanantai 26. lokakuuta 2015

Talviaikaa


Ihanat, pimeät illat. Tuikahtelevat tähdet ja niin komea kuu. Takana päiviä, joina on ollut paljon tekemistä, ja edessäkin. Ajatus siitä, että hetket ovat erilaisia ja toisina hetkinä ehtii enemmän toisenlaisia asioita. Että toisina on valittava toisin. Että ehkä tahtookin valita.
Lukunurkassa pino keskeneräisiä ja aloittamattomia kirjoja, joita luen hiljakseen. Knausgårdin olen lukenut melkein loppuun, sen viidennen, ensimmäiseni. (Osaako se mies kirjoittaa? Minä en tiedä, kiehtova kysymys. Ajattelen kirjoittamista ja kirjoittajuuksia ja viihdyn siinä, ajatuksessani.) Kirjojen vieressä ensimmäiset joululehdet, en mahda niille mitään, tarvitsen niiden satuja vaikka kaunein satu on sittenkin se oma. 

Ja työpöytä, täynnä ääriään myöten, mitä se sitten tarkoittaakin. Mieli joka risteilee: kaikenlaisia prosesseja, innostusta ja epäuskoa, niin kuin aina. Mutta mitä jos se onkin hyvä tunne, tämä heilahtelu, se josta kaikki lopulta kumpuaa. Ei se taida ainakaan koskaan muuksi muuttua, kaikki on kai loputonta myllertävää matkantekoa, askeleita ja maisemien ihailemista, joskus haltioitumistakin, pyrkimystä jonnekin tai sittenkin vain kuljeksimista, aina palaavaa nälkää ja janoa, välillä väsymystäkin, halua mennä nukkumaan pumpulinpehmeisiin uniin ja aina koittavia uusia aamuja, virkeämpiä katseita.

Ja niin, kirjamessusunnuntai: ystävä, kasviscurrya, teetä ja suklaakakkua, keskustelu jossa pohdittiin kirjoittamisen opettamista (ja ihmettelyä miksi kaikki mielenkiintoiset keskustelut menevät päällekkäin) ja niitä ihania kahdenkeskisiä joissa maailmasta tulee aina hieman parempi, ja kaikki se paljouden kauneus ja kauheus, hämmennystä ja halua pyörtyä, ihan vähän tai ehkä enemmän, aika joka kulkee nopeasti ja liian monta kirjaostosta (tietenkin, vaikka muuta oli ehkä saattanut päättää), kotona  hankaluuksia sijoittaa niitä hyllyyn. Pitäisikö kirjoja ostaa vain sitä mukaa kuin niitä ehtii lukea. Tai tehdä niille tilaa, luopua jostakin. Ehkä, mutta ei vielä tänään.


 Toivotan kaunista, kirjallista talviaikaa <3


5 kommenttia:

 1. Minä kyllä olin pyörtymisen partaalla lauantaina messuillessani antikvariaattipöytien ympärillä ja "unohdin" kokonaan syömisen. Pakko oli sitten pitää taukoa ja suunnata toisaalle.
  Ihanaa, kun ollaan taas normaaliajassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minä olisin pyörtynyt jos olisin antanut itseni käydä läpi sen kaiken... Kaikki se paljous, loputtomuus, on niin valtavaa. Ajattelin, että minun ei tarvitse kyetä kaikkeen :) Kiitos kommentistasi!

   Poista
  2. Toivotan sinulle ihanaa talviaikaa, Katja! Tänä aamuna saimme ihailla pakkahuuruista täysikuuta... Toivoisin talven jo saapuvan.

   Minulla on Knausgård vielä 'korkkaamatta'. En ole pitänyt kiirettä: kaksi ensimmäistä Taisteluni-sarjan osaa ovat odottaneet hyllyssä parisen vuotta. En tiedä, ehkä se kauhea hypetys etäännyttää..

   Poista
  3. Toivotan sinulle ihanaa talviaikaa, Katja! Tänä aamuna saimme ihailla pakkahuuruista täysikuuta... Toivoisin talven jo saapuvan.

   Minulla on Knausgård vielä 'korkkaamatta'. En ole pitänyt kiirettä: kaksi ensimmäistä Taisteluni-sarjan osaa ovat odottaneet hyllyssä parisen vuotta. En tiedä, ehkä se kauhea hypetys etäännyttää..

   Poista
  4. Kiitos samoin sinulle Kaisa Reetta <3 Pakkashuuruiset aamut ovat olleet ihania, niissä on aina niin lempeä, suloinen lupaus talvesta ja lumesta... Marraskuun lähestyessä sitä alkaa jo toivoa lunta, vaikka toisaalta: ehkä on hyvä nauttia myös näistä paljaista, harmaista hetkistä.

   Knausgård on mielenkiintoinen ilmiö. Minäkin olen kierrellyt häntä, en ehkä ole oikein ollut koko ilmiöstä niin perilläkään ennen kuin vasta viiveellä. Tuo viides kirja, jota nyt olen lukenut, on tosiaan ensimmäiseni häneltä. Toivoisin saavani kirjasta kirjoituksen aikaan, nyt vain on hetkiä joina eri kirjoitukset tuntuvat kinastelevan ajastani.

   <3

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!