torstai 28. huhtikuuta 2016

Ajatus L. Onervalle ja muille huhtikuun hengettärille







Auringon ruusu, keltainen umppu,
suortuvi täyteen kukkaan.
Syttyös, suuri punainen päivä,
taikka se heräsi hukkaan!
Hetehet helmien helinää nuokuu,
silkkinen hipiä hiipuen huokuu:
paista, jumalan punainen päivä!


Ensimmäinen säkeistö
L. Onervan runosta Auringon ruusu,
kokoelmasta Runoja (1908)


Huhtikuu on monien kirjallisuuden hengettärien kuukausi. Alkukuusta oli Edithin päivä, tänään on Onervan. Niin: Edith syntyi 4. huhtikuuta 1892, Onerva 28. huhtikuuta 1882. Ikäeroa oli melkein tarkalleen kymmenen vuotta, syntymäkuukausi yhteinen.

Viime viikolla, 21.4., tuli myös kuluneeksi tasan 200 vuotta Charlotte Brontën syntymästä. Toisin kuin Onerva ja Edith, joiden syntymähetki ja elämä kurkotteli jo kohti uutta vuosisataa, Charlotte syntyi ja eli 1800-luvun alkupuolella. Myös maa oli tietenkin eri. Mutta palo oli yhteinen: kirjoittaa!

Charlotten komea merkkipäivä meni kamarissani ikävä kyllä kokonaan ohi, mutta onneksi asia päätyi minunkin tietoisuuteeni, kun sitten luin Sheferijm-blogin Ainon juhlavuoden kunniaksi järjestämästä Kaksisataa sanaa Charlotte Brontësta -haasteesta. Haaste sai meidän myöhäisheränneiden ja -innostuneiden iloksi vielä vuoden verran jatkoaikaa, aina 21.4.2017 asti, joten kamarissakin kirjoitellaan vielä vuoden sisään, ehkäpä sentään jo tänä vuonna, jotakin myös Charlottesta. Ainakin Kotiopettajattaren romaaniin onkin ollut tarkoitus pitkästä aikaa tarttua.

Niin, huhtikuun ihania hengettäriä... Minussa elää itsepintainen uskomus, monien havaintojeni vuoksi kai, että syntymähetkemme vuodenaika vaikuttaa siihen, millaisia ihmisiä meistä tulee. En tiedä, onko horoskooppeihin uskomista, mutta vuodenaikaan jotenkin on. Ja ei, en sentään tohdi yleistää, tiedän että poikkeuksiakin on, mutta kyllä: hyvin usein ihmisessä on hänen vuodenaikansa tuntu. 

Kevään lapsissa tuntuu usein olevan aivan omanlaistaan paloa. Heissä paistaa aurinko, vahvana ja valoisana. Kun huhtikuun lapset syntyvät, maassa kukkivat ehkä jo ensimmäiset uskaliaat kukkaset, heidän kaltaisensa... Sellaisia myös Edith ja Onerva minulle sanojensa kautta ovat: huhtikuun rohkeita tyttäriä, jotka pakkasenpelkoa uhmaten kurkottavat valoa kohti. Ja Charlotte, kyllä, on heidän sisarensa ajan, maan ja meren takaa.

 Muistatko muitakin huhtikuun hengettäriä?


8 kommenttia:

  1. Islantilainen nobelisti Halldór Laxness, joka kirjoitti mm. Salka Valka teoksen. William Shakespiere on myös syntynyt huhtikuussa. Yhdysvaltalainen dokumentaristi ja kirjailija Michael Moore. Ngaio Marsh, uusiseelantilainen kirjailija. Sveitsiläinen nobelisti Carl Spitteler.Robert Penn Warren, Pulizer-palkittu kirjailija.Sue Grafton,kirjoittaa dekkareita.
    Anne Louise Germaine Necker (”Madame de Staël”), ranskalainen kirjailija.Vladimir Nabokov, venäläinen kirjailija (Lolita).Alistair MacLean (”Ian Stuart”), skotlantilainen kirjailija.Arto Paasilinna, suomalainen kirjailija. Julius Krohn (”Suonio”), suomalainen kansanrunouden tutkija, runoilija ja lehtimies.Sven Pedersen (”Sven Hassel”), tanskalaissyntyinen kirjailija.Anna-Leena Härkönen, suomalainen näyttelijä ja kirjailija.Edgar Wallace, englantilainen kirjailija. Whittaker Chambers, yhdysvaltalainen kirjailija ja toimittaja.Anne McCaffrey, yhdysvaltalainen fantasia- ja tieteiskirjailija. Lassi Sinkkonen, suomalainen kirjailija (Solveigin laulu). Milan Kundera, tšekkiläinen kirjailija (Olemisen sietämätön keveys).
    Tässä muutama huhtikuussa syntynyt kirjailija.
    olen huomannut omasta tuttavapiiristäni, että huhtikuussa ja toukokuussa syntyneet ovat voimakastahtoisia ja energisiä ihmisiä. Kun itse olen ssyntynyt lokakuussa, olen aivan erilainen.
    Kuitenkin lempivuodenaikani on kevät. Rakastan kurkkia mitä sieltä maasta nousee ja kuulostella muuttolintujen ääniä ja touhua keväisin. Huhtikuu on heräämisen aika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai, siinäpä olikin aikamoinen lista ja hyvin paljon sellaisia kirjailijoita, joiden tuotantoa en lähemmin tunne. Kaikki nimetkään eivät ole tuttuja. Salka Valkan olen lukenut kauan sitten, Kunderaa tietenkin ja Härköstäkin. Shakespearea muistelin huhtikuun lapseksi, mutta kun nyt olin naiskirjailijatuulella niin jätin tahallani pois :) Julius Krohnin tiedän Aino Kallaksen kautta, mutta hänen omaa tuotantoaan en ole koskaan lukenut.

      Kyllä kevään lapset ovat usein valoisia ja tarmokkaita ja rohkeita, näin kertoo omakin kokemusperäinen tietoni. Loppuvuoden lapsena aina toisinaan heitä ihastelen :) Minulle kevät ei aina ole ollut helppo vuodenaika, mutta iän myötä siitä tuntuu tulleen erilainen. Tänä vuonna olen pitänyt keväästä paljon.

      Poista
  2. Minäkin huomasin L. Onervan syntymäpäivän, sillä tein hänestä kirjailijaesittelyn, kuulin hänestä juuri blogistasi. :) Olisi kiva lukea hänen runojaan tai romaaneja, hänellähän oli aika feministinen tyyli.

    Itse en osaa päättää uskonko horoskooppeihin vai en. Omastani löydän joitakin minuun sopivia piirteitä mutta paljon paremmin samaistun juuri joihinkin muihin horoskooppeihin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten hauskaa, että olet löytänyt Onervan täältä! Onpa ilahduttavaa ja niin sekin, että olet tehnyt hänestä esitelmän! Ihanaa! Onervan tuotantoon kannattaa kyllä jossain vaiheessa tutustua, hän on kirjoittanut runojen ja romaanien ohella myös novelleja. Jotakin ehkä esitelmää varten luitkin? Hieno, hieno kirjailijatar!

      Horoskoopit ovat ainakin hauskaa hassuttelua ja ainahan niistä voi poimia juuri sen mikä sopii :) Omalla kohdallani aikoinaan huomasin, että nousevan merkin ja kuun merkin huomioiminen laajensi paikkansapitävyyttä huomattavasti :) Ja sittenhän on se, että nuo taivaankappaleet ovat liikehtineet sen jälkeen kun horoskooppivuosi laadittiin eikä kaikkien aurinkomerkki siksi välttämättä ole oikeasti se jota joka paikassa tarjotaan... Jänniä ne ovat nuo tähtikuviot mutta juu, eivät ne meitä taida ihan kokonaan selittää :)

      Kiitos ilahduttavasta kommentistasi Pearl Clover!

      Poista
    2. En valitettavasti lukenut yhtään L. Onervan kirjaa, sillä esittely oli aika pieni, enkä oikein päässyt käsiksi yhteenkään. Kesällä voisin lukeakin, vaikka Mirdvan tai sitten jonkin runokokoelman. :)

      Poista
    3. Kesällä vaikka sitten :) Olen kyllä hyvin ilahtunut, että olet Onervasta kiinnostunut <3

      Poista
  3. Katja, hengähdin hetkisen hengetärten ihanassa huomassa, kiitos tästä! <3 <3 <3

    VastaaPoista



Kiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!