torstai 10. maaliskuuta 2016

Naisten aakkoset: ATarukirjan Margit käynnisti toissapäiväisen naistenpäivän kunniaksi riemastuttavan Naisten aakkoset -sarjahaasteen, jossa edetään aakkonen kerrallaan kysymyksiin vastaillen. Idea innosti minua niin, että päätin vastata ainakin tähän aloittavaan A:han ihan täällä kamarini puolella. Tietysti innostustani lisäsi myös se, että mieleeni tuli heti hyvin kirkkaita vastauksia, vähän liiaksikin asti :) Saattaa hyvinkin olla, että ihan jokaisen kirjaimen kohdalla ei tällaista valoelämystä tule...Kuva Wikimedia Commons.
Haaste kuuluu näin:

Naisten aakkosissa etsitään naisia, joiden etu- tai sukunimi alkaa tietyllä kirjaimella ensimmäisellä kerralla A:lla. Kysymyksiä on kolme:

1. Kuka on suosikkikirjailijasi?
2. Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?
3. Kaksi vaihtoehtoista kysymystä (voit tietysti vastata molempiin, jos haluat): a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin? b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät.


Ja tässä ovat vastaukseni:

1. Aino Kallas. Tietenkin! Vielä on teoksia lukemattakin, mutta kirja kirjalta luen häneltä kaiken. Ihailen Kallaksen luomisvoimaa, tavoitteellisuutta, rohkeutta, omaleimaisuutta. Lisäksi minua inspiroi se, kuinka Kallaksen sanat kantavat mukanaan ikiaikaisia kysymyksiä naisen moneudesta, siitä että meissä naisissa on aina sekä päivä että yö.
2. Adele. Olen nykymusiikin suhteen ihan pihalla, mutta Adele on yksi niistä harvoista laulajattarista, jotka ovat löytäneet luokseni ja myös herättäneet ihastukseni. Miksikö? No siksi! Mikä upea, lahjakas nuori nainen! En juuri seuraile (nyky)julkimoiden yksityiselämää, mutta myös se vähä, mitä olen Adelesta kuullut, on minusta aika ihastuttavaa. Eikä ihan vähän ole sekään, että häntä kuunnellessani kerrokseni kivasti liikahtelevat.
3. a) Tähän minun on pakko antaa kaksi nimeä, pahoittelen kurittomuuttani: Astrid Lindgreniin ja Anni Swaniin. Astrid on lastenkirjallisuuden kiistämätön kuningatar ja yksi ikisuosikeistani, mutta henkilönä en tiedä hänestä juuri mitään. Asia onneksi korjaantuu aivan pian, sillä lukupinossani on parhaillaan Jens Andersenin kirjoittama tuore elämäkerta. Anni Swan taas kulkee mukanani ennen kaikkea Iris rukkansa kautta, mutta haluaisin nyt isona lukea myös hänen satujaan sekä hänestä joitakin vuosia sitten kirjoitetun elämäkerran. b) Ehdottomasti Vihervaaran Annan! Ihan siksi, että olen niitä tyttöjä, jotka eivät ilman Annaa varmaan olisi ihan sellaisia kuin ovat... Anna vaikuttaa ihanasti lukemattomissa ihailijattarissaan! (Ja eikö niin, että myös fiktiivinen neitonen käy ;))


Napatkaas muutkin Margitilta tämä mainio hauskuus :)12 kommenttia:

 1. Minäkin ajattelin tähän ottaa osaa, mutta yritän päästä sukunimien mukaan niin pitkälle kuin mahdollista. Kyllähän se aika vaikeaa taitaa olla noiden muiden kuin kirjailijoiden kanssa, minä kun kuuntelen aika vähän musiikkia ja taidepiireistä taas ihailen lähinnä VonGoghia, joka on mies. Mutta katsotaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino, onpa hauskaa että sinäkin osallistut! Kyllä minäkin aion tästä jatkaa :) Välillä voi olla hankalaakin, mutta kyllä noita nimiä tuntuu aika mukavasti mieleen tulvehtivan :) Kiitos kommentistasi ja antoisaa aakkostelua!

   Poista
 2. Adele on upea. Niin rouhea ja sielukas ääni.

  VastaaPoista
 3. Katja, kiakki kolme A:atasi ovat samat kuin mulla<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas :) No mutta, nämä A:t ovatkin oikein aatelittaria <3 Kiitos kommentistasi!

   Poista
 4. Voi, Aino Kallas, josta tein graduni ja jonka lähes koko tuotannanon olen lukenut läpi! A-kirjaimeen on todellakin tunkua ja on vaikea valita suosikeistaan vain muutama. Yritän jonain päivänä heittäytyä mukaan tähän haasteeseen. Ihana tämä sinun listasi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah Aino, hänen sanoissaan riittää kyllä tutkittavaa yhä vain :) Ja todellakin, tunkua on A-kirjaimeen - ainakin Jane Austen olisi pitänyt vielä saada mukaan, mutta jospa sitten J:hin... Kiitos kommentistasi Elina, jään odottelemaan sinun listaasi :)

   Poista
 5. Aino Kallas - olen lukenut vain hänen päiväkirjojensa ensimmäisen osan, en mitään muuta. Olisi sopinut minulla tutustuttaviin. Kohtaan 3b fiktiiviset hahmot käyvät vallan mainiosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallaksen tuotantoon kannattaa kyllä ehdottomasti laajemminkin tutustua, suosittelen lämpimästi! Kiitos sinulle tästä mainiosta ideasta, nimiä eri kirjaimia varten on tulvehtinut mieleen jo vaikka kuinka... Ehkä en silti ihan vielä julkaise B-vastauksiani, vaikka ne jo valmiina ovatkin :)

   Poista
 6. Aino Kallaan Sudenmorsian on ihana, muut hänen teoksensa odottavat vielä oikeaa aikaa. Ja Anni Swan oli lapsuuteni suosikki.
  Nyt haasteeseen valitsin kuitenkin Jane Austenin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, eikö vain olekin, Sudenmorsian on huikea! Suosittelen kyllä lämpimästi tutustumaan Kallaksen muuhunkin tuotantoon. Ja Anni Swanin kirjat ovat nekin aivan ihania. Minulle on lapsuudesta jäänyt mukaan erityisimpänä tuo Iris rukka.

   Ja oi Jane Austen, minulla hän jäi nyt odottelemaan J:tä jos vaikka sinne asti pääsen... Kiitos kommentistasi :)

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!