lauantai 27. kesäkuuta 2015

Jenni Pääskysaari: Tyttö sinä olet... (2015) RAKASTETTAVA! RAKASTAVA! ROHKEA!
VAHVA! VAPAA! IHANA!


Ja niin valtavan paljon muuta!
 - Kiitos kirjastolle -Tyttö sinä olet... on kirja, joka sanoo että


Jos päätät olla rohkea, pidät silmäsi auki, katseen suorassa, mielesi avoimena ja haastat itsesi kohtaamaan nämä asiat, huomaat, että sinusta tulee oman elämäsi päähenkilö. Jos vetäydyt, pakenet, välttelet ja annat pelkojesi ohjata elämääsi, voit seurata sivusta, kuinka se valuu ohitsesi.


Kirja, joka lupaa että


jos valitset elää rohkean, pelottoman ja ennakkoluulottoman elämän, tulet onnelliseksi. Saat elämältä kaiken sen, mitä uskallat siltä pyytää. Ja paljon enemmän.


Kirja, joka kehottaa että


Anna itsellesi lupa olla hyvä asioissa, joissa olet hyvä, loistava asioissa, joissa olet loistava, poikkeuksellinen asioissa, joissa olet poikkeuksellinen. Ole valmis tavoittelemaan aina parasta ja tekemään todella paljon töitä sen eteen.


Kirja, joka kysyy että


Tiedätkö, mikä on kaunista?


ja vastaa että


Yksilöllisyys. Erilaisuus. Persoonallisuus. Itsevarmuus. Positiivisuus. Ilo. Nauru. Äly. Rohkeus. Luonnollisuus. Aitous. Sinä.


Kysyy,


minkälainen paikka maailma olisi, jos kaikki yrittäisivät olla samankaltaisia? 
Jos kukaan ei uskaltaisi olla oma itsensä, rohkeasti erilainen?


ja jatkaa että


Sitä paitsi ne, jotka eivät koskaan uskalla olla oma itsensä,
haluavat sitä salaa ja ihailevat niitä jotka uskaltavat.


Se on myös kirja, joka muistuttaa,
että vaikka maailmassa onkin myös paljon surua ja rumaa ja pahaa,


On myös kyse kyvystä valita valossa tai varjossa kulkeminen. Kumpaa haluat mieluummin ympärilläsi nähdä, hyvää vai pahaa? 
Mihin keskityt, sitä myös kutsut.


Niin – se on kirja, joka puhuu itse omasta puolestaan.


**********


En silti malta olla sanomatta jotakin. Sitä, että saa iloita siitä että on ja osaa. Että saa unelmoida ja tehdä työtä, kulkea kohti elämää, sitä ihan omaa. Saa olla sisko, puhua toisista hyvää ja kiittää ja kehua. (Ja voi, minä niin toivon samaa kuin Pääskysaari: että eläisimme pian maailmassa, missä voisimme kuulla tyttöjen olevan rehtejä ja reiluja toisiaan kohtaan, ja missä ketään ei jätetä yksin.) Saa olla omanarvontuntoinen ja juuri sellainen kuin on, oma ihana itsensä. Saa rakastaa ja olla rakastettu. Saa olla kilttikin, mutta ei oman hyvinvoinnin kustannuksella, sillä kiltteys ei ole vaikenemista, hiljenemistä, nielemistä, itsensä pienentämistä, loputonta venymistä, oman tahdon vaientamista ja ainaista sopeutumista. Ei – kiltteys on vallankumous ja elämänasenne.

Pääskysaari on ajatellut kirjansa lukijoiksi noin 10-17-vuotiaita tyttöjä. Lukiessani hetkittäin mietin, että kirja saattaa olla kymmenvuotiaille paikoin liian vaikea ja/tai muutamat käsiteltävät asiat hieman liian suuria niin pienen lapsen mieleen. Sitten kuitenkin taas ajattelin, että myös kymmenvuotiaat elävät tässä epätäydellisessä maailmassa ja näkevät ja kuulevat kaikenlaista mitä heidän ei soisi vielä tai koskaan kohtaavan. Pääskysaari myös käsittelee kaikkea kirjassaan niin, ettei maailman kovuus tule liian liki, vaikka se hetkittäin sivuilla välähteleekin. Ja niin pääosassa on kuitenkin kaikki kaunis ja hyvä, tyttöyden ihana voima. Myös niitä satunnaisia vaikeita sanoja selittämään löytyy toivottavasti aikuinen, jolla on aikaa ja halua vastata tytön mahdollisiin kysymyksiin (ja voi, eikö kysyminen oikeastaan olekin aika ihanaa, osoitus halusta kuunnella mitä aikuinen sanoo?).

Yläikärajaa kirjassa ei minusta olekaan. Myös jokaisessa naisessa ikään katsomatta on (toivottavasti!) yhä jäljellä sitä pientä urheaa tyttöä, joka joskus lähti rohkeasti kulkemaan kohti elämää. Tyttöys on naiseuden pohjalla ja rinnalla pulppuavaa voimaa, olemassalon ihanaa riemua.


Kaikki kyynikot olkoot siis hiljaa silloin kun tyttöys, rohkeus ja unelmat puhuvat.
Rohkeasti unelmoivista tytöistä kasvaa rohkeasti unelmoivia naisia
sellaisia, jotka myös tekevät.


En oikeastaan tiedä mitään ihanampaa kuin pieni, urhea tyttö, jolla on koko elämä edessään. Vaikka kukaan ei muistaisi sanoa sinulle, että olet ihana, sinä olet. Sinussa on kaikki maailman voima,  taidot, valo, ilo, äly, viisaus ja lämpö, 
kunhan jaksat etsiä ne sisältäsi.


Ei, mitään ihanampaa ei ole, ja yhtä ihanaakin on vain yksi:
se pieni, yhtä urhea poika.


**********
 

Sanoisin, että tämä on kirja, jonka lukeminen tekee hyvää
kaikenikäisille tytöille <3


Kiitos siis Jenni Pääskysaarelle hienosta kirjasta!
Nana Sjöblomin kuvitus on piste iin päälle,
ihanaa tyttöyttä tulvillaan.


Toivon, että joku kelpo mies kirjoittaa myös pojille yhtä hienon kirjan kuin tämä on tytöille! Ehkä sellaisen joku kelpo nainenkin osaisi kirjoittaa, mutta saattaa olla, että olisi hyvä jos puuhaan ryhtyisi joku, joka on itsekin joskus ollut pieni poika... Kyllä maailma tyttöineen ja poikineen on sentään toivoa täynnä <3 Lapsissa ja nuorissa kasvaa kaunis tulevaisuus, jos vain aikuisista on antamaan kasvulle tukea – kirjoittamaan tällaisia kirjoja, mutta ennen kaikkea rakastamaan, kuuntelemaan ja keskustelemaan, olemaan lähellä.


Ilman Omppua tämä ihana kirja olisi saattanut mennä minulta ohi.
Kiitos siis Ompulle!


**********


Jenni Pääskysaari: Tyttö sinä olet... 140 s. Otava 2015.**********

Tämän kannessa on niin kaunis keltainen tähti ja niin monta värikästä pilkkua,
että rohkenen ruksia kirjankansibingosta ruudun värikäs :)

22 kommenttia:

 1. Tämä vaikuttaa ehdottomasti kirjalta, joka kuuluisi lukea. Aionkin sen tehdä ja viedä sitten ilosanomaa eteenpäin lähipiirin tytöille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, kiitos kommentistasi! Tämä on kyllä ihana kirja: sellaista mukavan kepeää elämäntaitokirjallisuutta vähän isommille ja hellivän vahvistavaa voimakirjallisuutta vähän pienemmille tytöille - ilosanomaa eteenpäin siis :)

   Poista
 2. ''Kaikki kyynikot olkoot siis hiljaa silloin kun tyttöys, rohkeus ja unelmat puhuvat.
  Rohkeasti unelmoivista tytöistä kasvaa rohkeasti unelmoivia naisia –
  sellaisia, jotka myös tekevät.''

  Voi, juuri tällaisia kirjoja tarvitaan! On niin ihanaa, että Jenni Pääskysaari on kirjoittanut rohkeasti myönteisen, tyttönergiaa täynnä olevan teoksensa!

  Hyvää kesäistä viikonloppua toivotellen! <3  VastaaPoista
 3. ''Kaikki kyynikot olkoot siis hiljaa silloin kun tyttöys, rohkeus ja unelmat puhuvat.
  Rohkeasti unelmoivista tytöistä kasvaa rohkeasti unelmoivia naisia –
  sellaisia, jotka myös tekevät.''

  Voi, juuri tällaisia kirjoja tarvitaan! On niin ihanaa, että Jenni Pääskysaari on kirjoittanut rohkeasti myönteisen, tyttönergiaa täynnä olevan teoksensa!

  Hyvää kesäistä viikonloppua toivotellen! <3  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain, juuri tällaisia tarvitaan! Kaikki tytöt, pienet ja isot, tarvitsevat ja ansaitsevat aika ajoin kunnon annoksen myönteistä tyttöenergiaa <3 Tämä on juuri sellainen valokirjanen - unelmia kohti!

   Ihanaa suvisunnuntaita sinulle ja kiitos kommentistasi <3

   Poista
 4. Tämä olisi varmasti hyvää tekevä kirja kaikille äideille ja tyttäreille. Painan mieleeni - ja luen yhdessä tulevan nelosluokkalaiseni kanssa.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaimani, kyllä: tämä on varmasti hyvää tekevä kirja kaikille äideille ja tyttärille, kaikille tytöille! Eräs ihana tytär saaneekin tämän äidiltään luettavakseen... :)

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista
 5. Itse menen tuohon 10-17 vuoden väliinkin, voisi olla hyvä lukea tämä kaikkien mahdollisten 15-vuotiaitten ongelmien seassa :D Olen jo jonkin aikaa ajatellut, että tämä pitäisi lukea, ja todella kauniin (niin kuin aina) postauksesi jälkeen olen siitä varma. Tämä minun pitää saada käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellen, tämä kannattaa kyllä lukea! Me kaikki tytöt kipuilemme kaikenlaista, mutta onhan elämä tyttönä sentään ihanaa, kaikenikäisenä <3 Jos ja kun luet tämän, niin mielelläni lukisin tästä ajatuksiasikin :)

   Kiitos kommentistasi ja ihania tyttöpäiviä!

   Poista
 6. Heti kun näin että tällainen kirja julkaistaisiin, mietin että tämä olisi hyvä lahja eräälle sukuni tytölle, joka pääsee ripiltä ensi vuonna. Jotenkin tuli hyvä mieli tätä kirjoitustasi lukiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvi, tämä on kyllä täsmälahja rippikoulunsa päättävälle - ajattelisin, että juuri yläasteikäiset ovat tämän ihanteellisinta kohderyhmää, vaikka vähän pienemmillekin tällä on kyllä annettavaa ja ilahtuupa tämän lukemisesta tämmöinen isompikin tyttö...

   Kiitos ilahduttavasta kommentistasi, tämä onkin sellainen hyvän mielen kirja :)

   Poista
 7. Katselin tätä kirjakaupassa perjantaina, kun olin ostamassa synttärilahjaa kummitytölleni. Tyttö täytti siis kaksi, ja tämän kirjan aika ei ole vielä vuosiin, mutta kyllä tämä niin hyvältä vaikutti, että tämän voisi ostaa jemmaan tulevia vuosia odottamaan. Ja oikeastaan haluaisin lukea tämän itsekin, kirjoitat tästä niin ihanasti. :)

  Ihanaa alkavaa viikkoa, kirjasiskoseni. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, tämä kannattaa kyllä vaikka jemmaankin ostaa - äkkiä ne kaksivuotiaatkin kasvavat :)

   Tämän lukeminen tosiaan ilahduttaa ja vahvistaa tämmöisiä aikuistyttöjäkin - ja eihän se ihme olekaan, onhan meissä kaikissa isoissakin tytöissä yhä myös se pieni ja nuori tyttö, joka kaiken aikaa urheasti kohtaa tämän arvaamattoman mutta samalla niin kiehtovan maailman...

   Ihanaa viikkoa sinullekin kirjasiskonen <3

   Poista
 8. Oijjoi. Olen miettinyt, pitäisikö hankkia tämä kirja omille tytöille sitten joskus luettavaksi. Ja voi, olisipa ollut tällainen kirja minulle luettavaksi kun olin tuon ikäinen. Olisin sitä tarvinnut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu-Elina, tällainen kirja olisi varmaan tehnyt hyvää itse kullekin silloin joskus... Mutta onneksi tämän voi lukea myös nyt <3 Jos ostat tytöillesi jemmaan, niin saat ensin lukea itsekin :) Minä lainasin tämän omalle tutustumiskierrokselleni kirjastosta, mutta ostoslistalla on... Kiitos kommentistasi <3   Poista
 9. Katja, aivan ihastuttava kirjoitus. Olet niin kauniisti lainannut osia Pääskysaaren kirjasta tuohon alkuun. Ja sitä minäkin haluan sanoa, että kyynikot olkoon hiljaa edes hetken. Kyllä heidän ääntään saadaan ihan tarpeeksi kuulla, jotta ei ole liikaa vaadittu, että he edes hetkeksi sulkisivat suunsa.

  Pidin kovasti tämän kirjan tyylistä. Reippaan rehdistä raikkaudesta ja iloitsen, että sinäkin tartuit tähän. Huomasin muuten eilen Akateemisessa, että Tyttö sinä olet on tällä hetkellä ostetuin lastenkirja. No, ei tämä nyt ihan lastenkirja ole, mutta Akateemisen luokituksessa menee lastenkirjoihin.

  Hienoa oli myös ne haastattelut. Sanokoon kuka tahansas mitä tahansa, mutta ei mitään synny, jos ei uskalla unelmoida ja pitää unelmistaan kiinni ja tehdä työtä työtä työtä niiden eteen. Jonain päivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, kiitos kommentistasi ja siitä, että kirjoitit tästä - sinun ansiostasi minäkin tämän kirjan äärelle päädyin :) Tosi ihanaa, että tätä myydään niin paljon, minäkin aion tämän eräälle pienelle neitoselle ostaa...

   Kyynikot pitäkööt tosiaan suunsa kiinni edes joskus! Toisinaan ajattelen sitäkin, että ihmiskunnalla on toivoa vain niin kauan kuin on uskoa unelmiin ja parempaan maailmaan. On lohdutonta, jos emme mihinkään usko. Ja varmasti on parempi olla idealistinen utopisti kuin rutiseva kyynikko - mutta kantaa ehkä silti taskussaan myös sopivaa määrää (luottavaista) realismia :)

   Tässä kirjassa on tosi hienoa sekin, että se niin painottaa työn tekemisen ja ponnistelujen tärkeyttä - sitä, että unelmiin kuuluu myös vakaa pyrkimys niitä kohti, ts. se että myös tekee eikä vain haaveile. Ja niin, ehkä jonain päivänä myös me isommat tytöt olemme siinä hetkessä, jossa toistaiseksi vielä toteutumattomat unelmat alkavat olla totta... Työtä työtä työtä...

   Unelmia ja ihanaa tyttöyttä kesäpäiviisi <3

   Poista
 10. Vaikka aioin välttää tätä linjaa, nyt on pakko: <3<3<3!! Ihana kirjoitus ja kirja. Tiedän myös erään äiti-tytär -parin, joka tähän kirjaan pian tutustuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana linja, kiitos <3<3<3 Ja kyllä, tämä on ihana kirja - ihania hetkiä siis ihanalle äidille ja ihanalle tyttärelle <3

   Poista
 11. Olen lukenut ja aivan ihana kirja! Suosittelen kaikille tytöille ja naisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin, ihanaa tyttöyttä tulvillaan! Kiitos kommentistasi :)

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!