maanantai 10. lokakuuta 2016

Aleksis Kiven päivänä






Aamulla kalenteriin kurkannut koululainen ilmoitti että on Aleksin nimipäivä. Äiti tietenkin kysyi heti perään, että kenenkäs päivä noin niin kuin muuten. Aleksis Kiven, kuului vastaus. No kukas se olikaan se Aleksis Kivi, tenttasi äiti vielä. Koululainen vastasi: suomalainen kirjailija joka kirjoitti Seitsemän veljestä, kaikkihan sen tietää. Äitiä hymyilytti, ihanaa että tietävät, ja kaiken lisäksi kaikki.

Niin, on Aleksis Kiven päivä. Tarkoitukseni oli, että kamarissa lukisi tänään hieman pohdintoja Kiven näytelmistä. Että olisin lukenut viime viikolla muutaman hänen näytelmistään ja kirjoittanut niistä merkkipäivän kunniaksi jokusen sanasen. Ehdin kuitenkin lukea vain yhden, Alman, ja siitäkin jäi sitten kirjoittamatta. Syyt ovat kuitenkin hyvät, eikö niin, elämä ja muut kirjoitukset.

Almaa lukiessani ajattelin paitsi Kiveä myös erityisesti hänen kieltään (tai ehkä niitä ei voi edes erottaa toisistaan, eikä ihmistä ja kieltä yleensäkään, hmm) ja sitä miten kiehtovaa Kiven vanha kieli on, miten se kantaa mukanaan jotakin tärkeää, kielen ja kirjoittamisen ja kirjallisuuden historiaa. Minkähänlaiselta meidän kirjoitettu kielemme näyttää joskus tulevien sukupolvien silmissä? Onko sekin jotenkin merkillisen vanhahtavaa, soinniltaan erilaista kuin se kieli jota kirjoitetaan silloin? Niin, kyllä: Aleksis Kiven kieli on tietysti myös erityisesti Aleksis Kiven, taiteilijan, kieltä, ei kenen tahansa hänen aikalaisensa. Silti siinä on paitsi hänen yksilöllisyytensä kirjoittajana myös jotakin hänen ajastaan (ja nyt mietin ihmistä ja kieltä ja myös aikaa ja ajassa elävää ihmisyyttäkin ehkä).

Merkkipäivät ovat siitä hyviä, että ne toisinaan saavat hakeutumaan juuri sen tietyn kirjailijan tuotannon äärelle. Vaikka olen monella tavalla tuulinenkin lukija, minua kiehtoo myös ajatus tietystä rytmistä. Siitä, että helmikuussa luetaan hieman Runebergiä (tai ihan tahallaan hänen rouvaansa) ja kenties myös pieni katkelma Kalevalaa, maaliskuussa ehkä teoksen verran Canthia, heinäkuussa vähän Leinoa, lokakuussa sitten Kiveä ja niin, muitakin aina sen mukaan miten merkkipäivistä tietää ja miten ne milloinkin muistaa, vaikka virallisia merkkipäiviä ei olisikaan (ja (liian) useinhan ei ole). Ainakin merkkipäivänä voi antaa kirjailijalle ajatuksen. Minusta se on kaunista. Vähän niin kuin pienen syntymäpäivähetken viettämistä ystävän kanssa. Tai ainakin kortin lähettämistä.

Siispä: Ajattelen sinua tänään, Aleksis, vaikka en tällä kertaa kirjoita enempää. Iltahämyssä luen ehkä vielä jotakin Valituista teoksistasi tai sitten kirjoitan omia kertomuksiani. Tuntuu, että kumpi tahansa on oikein sinun ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä. Jotenkin kivalta tuntuu myös se, että juuri tänään sattuu olemaan se päivä, jona olen saanut valmiiksi toisen tutkielmani, sen jota olen Suomen kirjallisuuden täydennysopinnoissani kirjoitellut. Onhan sekin sellainen pieni säie kirjallisuutemme ympärillä.


6 kommenttia:

  1. Minäkin ajattelin tänään Alkeksista! Harvoin musitelen merkkipäiviä, en edes kirjailijoiden, en vain ehdi tai muista, mutta Aleksis jos kuka on ansainnut ensimmäisenä suomenkielisenä ammattikirjailijana päivänsä. Leino taas on muuten suuri ihanteeni:)

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Leena :) Kivi todellakin on ansainnut merkkipäivänsä, hienoa että hän oli sinunkin ajatuksissasi. Kiven merkitys kirjallisuudellemme on suuri ja kiistaton, ja miten monipuolinen kirjailija hän olikaan: proosaa, draamaa, lyriikkaa ja jopa kaikkea sekaisin... Ja Leino nyt on Leino, huikea sanataituri ja hurmuri :)

      Poista
  2. Mukava kirjoitus tähän päivään. :) Minäkin ajattelin Kiveä, ja jopa mietin, että pitäisipä kokeilla Seitsemän veljeksen uusintalukua tänä talvena. Luin kirjan vasta yliopistoaikojeni alussa, ja yllätyin kun huomasin jopa pitäväni kirjasta. Olisi kiva testata noita lukumuistoja. Tsemppiä sinulle opintoihin. Tuntuvat etenevän hyvin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos MarikaOksa ja ihanaa, että Kivi oli sinunkin mielessäsi :) Seitsemän veljestä on kyllä monella tavalla mielenkiintoinen teos, eikä vähiten siksi että se saattaa yllättää olemalla hyvä :) Minä luin sen ensimmäisen kerran yläasteella ja toisen kerran joskus parikymppisenä, ja kyllä se jälkimmäisellä kerralla puhutteli selvästi enemmän. Ja minunkin on nyt jo kauan tehnyt mieli lukea se taas uudelleen, olisi tosiaan kiva tunnustella miltä sen lukeminen nyt tuntuu, mutta aina se vaan vielä jää.

      Lämmin kiitos tsempeistä myös, tämä opiskelu-urakka taitaakin nyt alkaa olla aika lailla valmis :)

      Poista
  3. Hienoa muistaa Aleksia hänen merkkipäivänään. Itse muistelin häntä vain yksityisesti tänä vuonna, joskus olen tuonut blogiin ainakin päivää juhlistavan runon, nyt sekin jäi.

    Kiven näytelmistä olen tutustunut vain Nummisuutareihin, mutta Seitsemään veljekseen uppoudun aika ajoin, rakastan sitä kirjaa! <3

    P.S. Olit käynyt kommentoimassa Vuola-postausta; kommähdys kävi, hiiri sattui osumaan nähtävästi aamusella kommentteja lukiessani poista-painikeeseen, enkä huomannut asiaa, vaan suljin komeen. Voi harmistus :(

    Ihanaa syksyistä tiistai-iltaa sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelenkin, että sinullakin on toisinaan näitä merkkipäiväkirjoituksia <3 Yksityinen muistelu on silti yhtä tärkeää sekin tai ehkä onkin paremminkin niin, että juuri se on sitä kaikkein tärkeintä, koska juuri sen kautta rakentuvat myös nämä julkiset. Kiven tuotannossa riittää kyllä tutustuttavaa minullakin - en suinkaan ole aina ollut esim. tällainen rytminen lukija, vaikka yleensä olenkin ainakin sen ajatuksen päivänsankarille suonut :)

      Ja juu, tekniikan kanssa kyllä sattuu ja tapahtuu. Sen jälkeen kun kerran kauan sitten minulta meni yksi tekstitiedosto yhtä äkkiä ties miksi kiekuroiksi, olen osannut odottaa näiltä härveleiltä melkein mitä vaan. Jospa silti ehdit lukea kommenttini, kirjoitin siihen ainakin jotakin siitä miten mukavaa on kun on kirjan jälkeen sopivasti pää pyörällä :)

      Kiitos paljon kommentistasi Kaisa Reetta ja ihania syyspäiviä <3

      Poista



Kiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!