keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä - kirjablogikirja (2013) sekä aloittelijan ajatuksiaHöyhenet pörhöllään hiipi hapuileva untuvikko hämmentävän avaraan maailmaan: jokainen kurkistus kulman taakse johti yhä uusiin avautuviin oviin ja voi - kyllä tässä maailmassa vielä ihmeteltävää riittää!

Astuin kirjablogien maailmaan ykskaks ja nurinkurin. Ajatus omasta kirjallisuusaiheisesta blogista keräili itseään hetken aikaa, mutta kypsyi lopulta toteuttamista vaativaksi merkillisen äkkiä - oli tartuttava toimeen, vaikka en omannut juurikaan kokemusta kirjablogien lukijana: muutamaa satunnaista poikkeamista lukuunottamatta en ennen oman blogini perustamista ollut kirjablogeissa vieraillut. Jokusessa kirjailijablogissa sekä aivan muiden aiheiden taholla olin sen sijaan jo toisinaan piipahdellut.  Kirjablogeista tiesin, että niitä on, että niissä kirjoitetaan kirjoista ja että ne ovat yhä merkittävämpi kirjallisuuskeskustelun areena, mutta siinäpä se.

Koko tämä kirjablogien kiehtova maailma on siis ollut minulle jokseenkin outo ja tuntematon. Niinpä en oikeastaan aivan tarkkaan tiennyt, mihin olin ryhtymässä. Toisaalta tämä on ehkä ollut hyvä: olen tullut tänne ihan vain sellaisena kuin olen. Toisaalta olisi toki saattanut olla hyväkin omata jonkinlaista etukäteistuntumaa tästä monipolkuisesta maailmasta. No mutta, alkutaival on ollut antoisa ja avartava ja uskon, että samoissa tunnelmissa matkani myös jatkuu. Paljon on varmasti vielä löytämättä - ne (ainakin) liki kaksisataa kirjablogia ovat minulta yhä suurimmaksi osaksi kartoittamatta, mutta askel askeleelta löytänen joukosta ne "omani". Hiljalleen tieni onkin jo kulkenut muutamien innoittavien kirjabloggaajien sivustoille.

Eräällä näistä hapuilevan harhailevista tutkimusretkistäni osuin Leena Lumin blogiin, jossa kohtasin Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen teoksen Rivien välissä - kirjablogikirja (2013), ja innostuin heti tekemään siitä kirjastovarauksen -  kiitos siis tälle äärettömälle blogiavaruudelle ja erityisesti Leena Lumille!Kiitos kirjastolle! Saatuani kirjan maanantaina luettavakseni keitin pannullisen teetä ja luin sen suunnilleen yhdeltä istumalta. Rivien välissä on kerta kaikkiaan erinomainen opus kaltaisilleni aloittelijoille - ja varmasti myös pitkän linjan bloggaajille: aloittelijalle se kiteyttää ja tarkentaa vasta rakenteilla olevaa kuvaa, konkarille taas pitkäaikaista rakasta harrastusta. Muillekin kiinnostuneille se luo kelpo kuvan tästä kirjablogien varsin monivivahteisesta maailmasta.

Katja ja Hanna ovat itsekin useiden vuosien kokemuksen omaavia bloggaajia, joten he tietävät mistä kirjoittavat: Katja pitää Lumiomena-blogia ja Hanna Kirjainten virrassa -blogia. Teoksessaan he poikkeavat niin blogien historiaan kuin tulevaankin ja kartoittavat laajasti välille asettuvaa nykyisyyttä. Teoksen sisältö perustuu kyselyaineistolla, haastatteluilla ja autenttisella kenttätutkimuksella kerättyyn tietoon - tuloksena on rikas, raikas ja tervetullut kuva bloggaamisen ulottuvuuksista. Ja lisäbonusta tuo toden totta loppupuolelle liitetty lista kirjan julkaisuhetkellä toimineista kirjablogeista - tervetullutta suunnistusapua todellakin!

Minä tahollani jo ihmettelen, miksen aiemmin ole etsiytynyt kirjablogien äärelle? En kirjoittamaan enkä lukemaan? Tämähän on oikeastaan perin merkillistä - ovathan kirjat ja kirjallisuus minulle erityisen läheisiä aihealueita, joita jaksan pyöritellä loputtomiin. No, vastaus on ilmeinen: olen vanhanaikainen, kuljen vähän viiveellä. Luultavasti olen epäillyt myös sitä, voiko tämä kiihkeätahtinen virtuaaliympäristö todella sopia yhteen lukemisen ja kirjoittamisen viipyilevän hitauden kanssa. Mutta kuten Katja ja Hanna kirjassaan toteavat, "kirjabloggauksen voi nähdä myös eräänlaisena kummallisuutena: hitaan ja nopean kulttuurin yhdistelmänä." Myönnänkin epäluuloni jo auliisti erheellisiksi. Ei minun tarvitse olla nopeampi kuin olen, ja itse asiassa omat lukukokemukseni ovat vain hyvällä tavalla entisestään hidastuneet ja syventyneet blogin perustamisen myötä. Huomaan, että kirjabloggaajien laajassa joukossa on hitaampia ja nopeampia, kukin omaan tahtiinsa toimivia lukijoita ja kirjoittajia. Hyvin tunnen mukaan mahtuvani.

Ja kas, minulle on ominaista, että innostun siitä mihin ryhdyn - niin on käynyt nytkin. Ah tätä kiehtovaa maailmaa! Kirjoista kirjoittamista! Kirjoista lukemista! Aikaa tämä uusi harrastus kyllä vie, mutta sille annettu aika on sentään erinomaisen antoisaa.

Kiitos Katjalle ja Hannalle hienosta kirjasta!


PS. Pikainen haku teoksen nimekkeellä osoitti, että teos on - arvatenkin - pian sen ilmestymisen jälkeen nostettu esille hyvin monessa kirjablogissa: kävin kurkkaamassa mm. Marian, Jonnan, AmmanMorren, Annamin ja Liisan kirjoituksia.


********************

Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä - kirjablogikirja. 168 s. Avain 2013.

6 kommenttia:

 1. Kun luin Kirjablogikirjan viime kesänä, olin blogannut noin puolisen vuotta. Nyt olen tietysti blogannut vuoden enemmän. Jollakin tavalla tunnen itseni vieläkin noviisiksi, mutta toisaalta olen aika syvällä kirjablogimaailmassa. Olen osallistunut vaikka mihin ja olen saanut kirjabloggaajista muutaman uuden ystävänkin. Minullakaan ei ollut paljon etukäteistietoa kirjablogeista, kun aloin blogata. Olin lukenut yhden kaverini kirjablogia ja sitä ennen en ollut edes ajatellut, että kirjoistakin voisi blogata. En tiennyt mitään kirjablogien merkityksellisyydestä. Muistan olleeni todella hämmennyksissäni, kun huomasin, että kirjailijatkin käyvät kurkkimassa blogiarvioita (tajusin tämän erään facebook-linkityksen ansiosta).

  Kirjablogien joukkoon on kuitenkin todella helppo liittyä, ja minusta on aina todella kiva löytää jokin hiljattain perustettu kirjablogi. Kyllähän tämä aikaa vie, mutta bloggaaminen antaa myös paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Annami! Kirjablogit tuntuvat tosiaan olevan monella tavalla merkityksellisiä. Ehkäpä ne ovatkin syntyneet selkeään tarpeeseen: lukijat haluavat käsitellä ja jakaa lukukokemuksiaan, ja kirjailijoillekin aito lukijapalaute on varmasti tärkeää ja tervetullutta. Samalla kirjat saavat osakseen lisää huomiota ja lukijamäärät kenties kasvavat. Onhan oikeastaan juuri lukija se, jonka ansiosta kirja lopulta hengittää. Ja kyllä: kirjablogien maailmaan oli mukavaa ja mutkatonta tulla!

   Poista
 2. Muistan, että minulle oli myös suuri ihmetys, kun tajusin, että on olemassa blogeja, joissa kirjoitetaan kirjoista ja joissa samoista asioista kiinnostuneet voivat vaihtaa ajatuksia. Hetken aikaa ajatusta kypsyttelin ja sitten päätin pistää pystyyn oman blogin. Siitä on jo kolme vuotta, aika on kiitänyt nopeasti. Edelleen jaksan kuitenkin olla innoissani, kun saan itse aikaiseksi hyvän tekstin tai löydän muiden kirjoittamia hienoja ja punnittuja arvioita kirjoista, kirjamaailman ilmiöistä tai muista mielenkiintoisista jutuista. On aina vaan yhtä suuri ilo löytää laadukkaita blogeja, kuten nyt tämä sinun blogisi esimerkiksi. Kiva, että innostuit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Jaana! Sinä oletkin jo aika konkari - kolmen vuoden kokemus on jo hieno saavutus! Perästä tullaan... Hyvä, että innostuksesi yhä jatkuu, sillä mitä laatuun tulee, niin lämpimästi kiitos samoin :)

   Poista
 3. Hurjan kivaa, että löysit pienen kirjamme. :) Olen itse tarponut kirjablogimaailmassa jo aika monta vuotta ja aina se on jotenkin uusi ja raikas. Välillä iskee blogiväsymys, sitten uusi into koittaa. Uuden, hyvän blogin löytäminen tekee myös iloiseksi - kuten juuri nyt esimerkiksi sinun blogisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Katja! Sinun Lumiomenasi oli ensimmäisten tutkimusretkieni löydöksiä ja päätyi pian seurattavien joukkoon :) Tuo kirjanne löytyi sitten tosiaan retkien jatkuessa ja olikin erinomaisen hyvä löytö, kiitos vielä antoisasta opuksesta!

   PoistaKiitos kommentistasi - keskustelu avartaa!